Tanssipedagogi Maija Palsiolle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto | Tiedote

Maija Palsio pitää kädessään valkoista naamiota.

Tanssipedagogi Maija Palsio sai taidepalkinnon merkittävästä työstään tanssitaiteen parissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta jakoi vuoden 2020 taidepalkinnon tanssipedagogi Maija Palsiolle merkittävästä työstä tanssitaiteen parissa. Palkinnon suurus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Maija Palsio, tanssitaiteilija, koreografi, pedagogi ja kulttuurivaikuttaja, jakaa Kuhmossa elämää suurempia elämyksiä. Hän on innostaja ja kannustaja, joka kannattelee pyyteettömästi tanssin olemassaoloa rajaseudulla, kaukana kasvukeskuksista ja trendien keskittymistä.

Kuhmo muuttui vuonna 2000, kun Maija Palsio perheineen muutti paikkakunnalle. Ensimmäisinä vuosina Palsion päivät lukion liikunnanlehtorina sekä illat kansalaisopiston tanssiryhmien vetäjänä olivat tanssin täyteisiä. Palsion työn kautta muodostui kokonainen sukupolvi kuhmolaisia, jotka pääsivät tanssin avulla kosketuksiin syvimpien tunteidensa ja todellisen minänsä kanssa. Tanssi- ja liiketerapian opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa 2010-luvun alussa rohkaisivat Palsiota perustamaan tanssikoulun Kuhmoon. Nykyään tanssikoulu tarjoaa muun muassa tanssin perusopetusta paikkakunnan lapsille ja nuorille.  

Tanssinopetuksen lisäksi Palsio on edistänyt tanssitaidetta monin tavoin. Hän on tehnyt lukuisia pienoiskoreografioita, valmistanut kokoillan teoksia sekä ohjannut ja koostanut musikaaleja. Hän on myös saattanut yhteen erityyppisiä tekijöitä ja taiteenaloja sekä luonut alustoja tanssijoiden koreografisia ideoita varten. 

Palsio on ollut mukana perustamassa Kuhmon tanssin ystävät ry:tä ja vaikuttanut sen hallituksessa vuodesta 2006. Hän toimii myös kajaanilaisen ammattilaisryhmän Routa ry:n hallituksessa. Tuoreimpana kulttuuritekona tanssin saralla Palsio perusti Kuhmoon kaksi vuotta sitten Joutsentanssi-festivaalin, jossa luonto, luovuus ja tanssi yhdistyvät keskeneräisyyden teemaan.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: 
Arja-Liisa Räisänen, erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.