Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä kuvittaja Marika Maijala | Artikkeli

Kuvassa Marika Maijala.

Marika Maijala. Kuvaaja: Jennifer Ahlamaa

Marika Maijala sai vuoden 2020 kuvitustaiteen valtionpalkinnon. Hän kertoo nyt urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa.

Uskaltauduin kokeilemaan siipiäni taiteilijana verrattain myöhään, koska en nuorena uskonut mahdollisuuksiini tai kykyihini. Lapsesta asti minussa oli palanut halu kirjoittaa, piirtää ja esiintyä, mutta rankkojen teinivuosien takia vähän hautasin ne haaveet. Kuvittajan ammatti oli sellainen, jossa saatoin yhdistää monta eri kiinnostuksen kohdettani ja ennen kaikkea piirtää niin paljon kuin ikinä pystyin.

Minulla on myös ollut onnea, olen saanut tehdä työtä sellaisten kirjailijoiden, kuvittajien, graafikoiden, kustannusalan ammattilaisten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka ovat kannustaneet ja luottaneet näkemyksiini ja joilta olen myös oppinut valtavasti. Suuri kiitos kuuluu kaikille heille. Sain myös elää vapaan ja luovan lapsuuden maalla perheessä, jossa kannustettiin siihen, että kaikkea voi tehdä ja oppia, jos vain uskaltaa kokeilla.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt?

Olen palkinnosta valtavan liikuttunut ja iloinen. Koen, että se on ennen kaikkea tunnustus pitkästä urastani kuvakirjojen kuvittajana ja ylipäätään kuvakirjakuvitukselle, jota Suomessa tekee suuri joukko omistautuneita taiteilijoita. Yritän parhaani mukaan tuoda kuvituksissani esiin, niin kirjoissa, lehdissä kuin vaikka OODI-kirjaston matossa, monenlaista elämää ja kokemusta. Tämä tuntuu palautteelta myös siihen.

Viime vuosina olen myös todella etsinyt itseäni taiteilijana ja uskaltautunut monille tuntemattomille alueille, mikä on välillä vaatinut paljon rohkeutta, työtä ja sinnikkyyttä, ja siksi tuntuu hienolta, että tämä uskallus saa tunnustuksen. Palkinto merkitsee myös konkreettista työ- ja mielenrauhaa ensi vuodelle. Toivon, että se avaisi uusia yhteistyömahdollisuuksia, sellaisia, mitä en vielä osaa edes kuvitella.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Meillä on Harakan saaren taiteilijayhteisössä kehitteillä useampikin yhteisprojekti ensi vuodelle, odotan kovasti mitä niiden suhteen tapahtuu: suunnittelemme näyttelyitä, artivistisia tapahtumia sekä elokuvaa. Samalla seuraan niitä polkuja, joita tämä vuosi on avannut - maalaan, kirjoitan, opiskelen musiikkia, myös uusi kuvakirja sekä animaatioelokuva on mielessä.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Tämä vuosi on ollut hullu ja rankka meille kaikille, ja toivoisin, että ensi vuonna päästäisiin edes vähän helpommalla. Kuten aina tähän aikaan vuodesta, olo on jostain kumman syystä toiveikas. Niin monia signaaleja on myös positiiviseen päin, vaikka meidän kaikkien olentojen, ei vain ihmiskunnan, oleminen on vaakalaudalla. Jotenkin haluaisi uskoa ihmisen kykyyn toimia ja vaikuttaa, että vielä on jotain tehtävissä, jos vaan toimitaan jotenkin yhteistuumin. Omassa arjessa korona-aika on nostanut suureen arvoon pienet, odottamattomat ystävälliset teot, joita koko ajan kohtaa, tuttujen ja tuntemattomien taholta. Niistä on aina yhtä iloinen ja niitä itsekin yrittää muistaa tehdä.

Marika Maijalan kuvitus Juha Virran kirjassa Kissa Katoaa (Etana Editions)

Marika Maijalan kuvitus Juha Virran kirjassa Kissa katoaa (Etana Editions 2017).

Marika Maijala sai vuoden 2020 kuvitustaiteen valtionpalkinnon. Visuaalisten taiteiden toimikunta
perusteli palkintoa seuraavasti: Marika Maijala (s. 1974) on lasten kuvakirjoihin erikoistunut kuvittaja. Hän on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla varmuudella.