Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä säveltäjä Eero Ojanen | Artikkeli

Eero Ojanen sai vuoden 2020 musiikin valtionpalkinnon. Hän kertoo nyt urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa.

Olen itseopiskellut muusikko, pianisti, musiikin sekatyöläinen. Olen soittanut 1960-luvulta lähtien tanssimusiikkia, jazzmusiikkia, teatterimusiikkia ja säestänyt lukuisia laulajia. Alusta asti olen myös ollut kiinnostunut säveltämisestä. Olen säveltänyt jazzmusiikkia, teatterimusiikkia, elokuvamusiikkia ja balettimusiikkia. Lisäksi olen säveltänyt lukuisia lauluja eri runoilijoiden teksteihin.

Olen ollut vuosikymmenten ajan freelance-muusikko, lukuun ottamatta 1970-lukua, jolloin toimin KOM-teatterin pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Se oli opettavaista aikaa.

Suuri merkitys on ollut myös yhteistyölläni Agit-Prop-kvartetin kanssa lähes 50 vuoden ajan. Jotkin heille säveltämistäni lauluista ovat lisänneet tunnettavuuttani.

En ole koskaan pyrkinyt erityisesti mihinkään erityiseen muusikkona. Olen lähinnä toteuttanut eteeni tulleet tehtävät sillä lailla kuin osaan. Ilmeisesti näinkin toimien voi saada valtiotason tunnustusta.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt?

Palkinnon saaminen merkitsee minulle sitä, että elämäntyölläni musiikin parissa on näköjään ollut laajempaa merkitystä kuin itse olen ymmärtänyt. Tämä lämmittää mieltä.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Juuri nyt teen yhteistyötä laulaja Monna Kamun kanssa. Runoilija, kääntäjä Pentti Saaritsa täyttää 80 vuotta vuonna 2021. Valmistamme konserttia hänen hienoista runoistaan ja käännöksistään. Näitten runojen säveltäminen on tämänhetkinen päätyöni.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Meidän planeettamme on huonossa kunnossa ihmisen toimista johtuen. Tämä on ainoa paikka maailmankaikkeudessa, jossa pystymme elämään. Ei ole tärkeämpää tehtävää kuin muuttaa ihmisen käytös sellaiseksi, että se kaikessa toiminnassaan ottaa maapallon luonnon huomioon. Luonto pärjää kyllä ilman ihmistä, mutta ihminen on täysin luonnosta riippuvainen. Paradigman muutos on välttämätön.

Eero Ojanen sai vuoden 2020 musiikin valtionpalkinnon. Musiikkitoimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:
Säveltäjä, sovittaja, pianisti ja kapellimestari Eero Ojanen (s.1943) on antanut oman uniikin leimansa Suomen musiikkielämään. Ojanen on ollut kotonaan niin jazzin, teatteri- ja elokuvamusiikin, viihde- ja taidemusiikin kuin poliittisen laulun parissa. Eero Ojasen edelleen jatkuva monipuolinen ja korkeatasoista jälkeä tuottanut ura on kestänyt kohta kuusi vuosikymmentä.