Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä lastenkirjakustantamo Etana Editions | Artikkeli

Etana Editions -kustantamon perustajat Jenni Erkintalo ja Réka Király. Kuva Paavo Lehtonen.

Lastenkirjakustantamo Etana Editions sai vuoden 2020 lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Kustantamon perustajat Jenni Erkintalo ja Réka Király kertovat taustoistaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen uranne pähkinänkuoressa.

Etana Editions sai alkunsa meidän eli Jenni Erkintalon ja Réka Királyn yhteisestä intohimosta kuvakirjoihin ja lastenkirjallisuuteen. Alkuperäinen ajatus oli tehdä erilaisia, vaihtoehtoisia kuvakirjoja, joita Suomessa ei vielä kustannettu vuonna 2013. Seuraavan vuoden marraskuussa ilmestyivätkin ensimmäiset kuvakirjamme joukkorahoituksen turvin ja siitä lähtien olemme luotsanneet Etana Editionsia olemalla Etanan tuntosarvet, jotka vastaanottavat lasten toiveita.

Kustantamomme voimavara on kasvava joukko taitavia tarinankertojia, joiden monipuolisista tarinoista syntyy Etanan kodin värikäs ja iloinen tunnelma. Kuudessa vuodessa Etana Editions on kustantanut yli 50 kirjaa ja pitänyt kymmeniä lapsille suunnattuja muotoilun ja tarinankerronnan työpajoja. Etanan kustantamien kirjojen käännösoikeuksia on myyty 14 eri kielialueelle, ja ne ovat voittaneet lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla. Palkintoihin emme ole tähdänneet, vaan olemme valikoineet kustannettavaksemme sellaisia kuvakirjoja, joista löydämme meille tärkeitä arvoja, kuten moniäänisyyttä, mielikuvituksellisuutta, aiheiden syvempää sisältöä ja kiinnostavaa kuvallista ilmaisua.

Olemme kuraattoreita ja mahdollistajia sekä myös itse kirjailijoita ja kuvittajia. Jokaisesta kustantamastamme kirjasta löytyy myös pala taiteellista osaamistamme ja sieluamme.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee teille juuri nyt? 

Olemme otettuja ja kiitollisia, että kuvakirjojamme arvostetaan tällä tavoin. Ulkopuolisen tunnustuksen saaminen on meille vahvistus siitä, että olemme oikealla polulla. Olemme tehneet tätä työtä kuuden vuoden ajan rakkaudella, ja työtunteja on kertynyt mittariin lukematon määrä. Valtionpalkinnon saaminen merkitsee myös hetkellistä taloudellista turvaa pienelle erikoiskustantamolle varsinkin juuri tänä merkillisenä vuonna. 

Mitä kohti suuntaatte seuraavaksi?

Suuntaamme kohti ensi vuotta uuden valikoiman kanssa ja työmme lastenkirjallisuuden parissa jatkuu. Valikoimamme jokainen kirja on suunniteltu avaamaan lapsille uusia ovia elämän ymmärtämiseen ja näkemään asioita uudesta perspektiivistä.  

Mikä on ajankohtainen viestinne ihmiskunnalle?

Uskomme, että kuvakirjamme muokkaavat yhteiskuntaa, luovat tulevaisuuden muistoja tämän päivän lapsille ja antavat lukijoillemme työkaluja elämän varrelle. Parhaimmillaan lapsuudessa luetut kirjat jäävät mieleen, tärkeät muistot perheen yhteisistä lukuhetkistä ja niissä koetuista seikkailuista kulkevat mukanamme läpi elämän kuin rakkaina ystävinä.

Pienen lapsen vanhemmalle haluamme sanoa; pysähdy hetkeksi ja vietä vaikkapa vain yhden tarinan verran aikaa päivässä lapsesi kanssa lukien lapsen ikätason mukaisia kuvakirjoja. Lukevista lapsista kasvaa ajattelevia aikuisia. 

Etana Editions sai vuoden 2020 lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Palkintoa perusteltiin seuraavasti: Etanan ajattelussa kuvitus on merkittävä osa tarinan kerrontaa. Kustantamo edustaa Suomessa uutta, tekijävetoista kustantamisen tapaa. Palkinto on tunnustus pienen kielialueen omintakeiselle, sisältövetoiselle ja korkeatasoiselle lasten kuvakirjalle ja kahden asialleen tulisieluisesti omistautuneen ammattilaisen työlle.