Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä Museum of Impossible Forms | Artikkeli

Kuvassa Marianne Savallampi.

Museum of Impossible Formsin toinen taiteellinen johtaja Marianne Savallampi.

Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms sai vuoden 2020 monitaiteen valtionpalkinnon. Kulttuurikeskuksen toinen taiteellinen johtaja Marianne Savallampi kertoo nyt taustoistaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa. 

Opiskelin yliopistossa taidehistoriaa ja kuratointia. Jo opintojeni aikana järjestin itsenäisiä näyttelyitä niin yksin, kuin kollektiivisesti. Toisen kollektiivin kanssa perustimme Museum of Impossible Forms kulttuurikeskuksen 2017, jonka taiteellisena johtajana olen toiminut Ali Akbar Mehtan kanssa vuodesta 2019.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt? 

Tunnustus tehdystä työstä merkitsee paljon. Lähdimme kollektiivin kanssa tekemään hyvinkin kokeellista ja idealistista hanketta, jonka toimimisesta ei ollut mitään varmuutta. Palkinto osaltaan vahvistaa sitä, että riski on kannattanut, ja että joskus jopa suuruudenhulluilta vaikuttaviin ideoihin kannattaa hypätä mukaan.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Yritän jatkaa samaan suuntaan, kenties painottamalla enemmän omaan kulttuuriseen tuotantoon ja katsomalla mihin se vie.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Tuntekaa myötätuntoa toisianne ja luontoa kohtaan.
 

Taiteen moninaisuuden toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:
Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms on toiminut vuodesta 2017 alkaen Kontulassa. Sitä ylläpitää moninainen joukko taiteilijoita ja taidealan toimijoita, jotka uudistavat radikaalisti Suomen taidekenttää vähemmistöasemasta käsin. Toiminnassa kiteytyy eettisiä toimintatapoja puolustava lause: ei mitään meistä ilman meitä. M{if} on saavuttanut nopeasti asemansa poikkeuksellisen kiinnostavana, omaehtoisena ja monitaiteisena tilana Helsingissä.