Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä kuvataiteilija Hans Rosenström | Artikkeli

Puolilähikuva Hans Rosenströmistä.

Hans Rosenström. Kuva Veikko Kähkönen.

Hans Rosenström sai vuoden 2020 mediataiteen valtionpalkinnon. Hän kertoo nyt urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa.

Ei ole mitään yhtä vastausta. Omalta osaltani uskon, että se on sekoitus puurtamista, ajattelua, jaksamista, avoimuutta ja hyvää tuuria.
 
Aloitin taideopinnot Västra-Nylands Folkhögskolassa, josta menin Pohjoismaiseen taidekouluun Kokkolaan. Vietin kaksi antoisaa vuotta Kokkolassa, jonka jälkeen hain Kuvataideakatemiaan Helsinkiin. Akatemiavuosieni aikana vietin myös vaihtovuoden Malmön Taideakatemiassa. 

Opiskelijana olin hyvin etsiväinen ja innostunut kokeilemaan paljon eri medioita. Käsitykseni kuvataiteesta ja sen mahdollisuuksista kasvoi hyvin paljon. En minä vieläkään mitään lopullisia vastauksia ole löytänyt, mutta kokemusta on kertynyt vuosien varrella paljon. Kiinnostukseni ja uteliaisuuteni on myös säilynyt, minkä koen hyvin arvokkaaksi.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt?

Palkinto tuli hyvin iloisena yllätyksenä. Taiteen tekeminen työnä voi ajoittain olla aika eristäytynyttä, omien ajatusten kanssa painimista. Palkinto on minulle vahvistus siitä, että tekemiseni koetaan merkityksellisenä ja että teokseni myös puhuttelevat ja koskettavat toisia ihmisiä.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Tällä hetkellä valmistelen Espoonlahden tulevalle metroasemalla julkista taideteosta, joka tulee koostumaan valoheijastuksesta sekä äänestä. Tämän lisäksi työstän muutamaa näyttelyä sekä olen mukana toteuttamassa Aistit-nimistä hanketta neljän Suomen kulttuuri-instituutin kanssa.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

On hyvin selvää, että maailmamme on yhteen kudottu kokonaisuus, jonka eri osat ovat riippuvaisia toisistaan. Olemme pitkään häirinneet tätä tasapainoa, aivan sen hajoamispisteeseen saakka. Nyt on korkea aika vahvistaa häiriintynyttä tasapainoa, rajusti leikata ihmisten aiheuttamaa kuormitusta ja aktiivisesti jälleenrakentaa luonnon moninaisuutta suuressa mittakaavassa. Jotta tämä voi tapahtua tarvittavan tehokkaasti, meidän tulee löytää tasapaino myös ihmisten kesken. Meidän ei tulisi ajaa omaa agendaa, vaan yhteisesti koko ihmiskunnan agendaa, emmekä enää voi ajaa ihmiskunnan agendaa, ellemme puhu koko elävän planeetan puolesta.

Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta perusteli mediataiteen valtionpalkintoa seuraavasti: Kuvataiteilija Hans Rosenströmillä (s. 1978) on hienovireisen voimakas taiteellinen kieli. Hän käyttää teknologiaa sisältölähtöisesti, yhdistäen tilallisuutta ja ääntä omintakeisesti. Rosenströmin avoin suhtautuminen eri medioihin ja teknisiin ratkaisuihin muuntuu kokonaisvaltaisiksi ja esteettisesti hallituiksi taidekokemuksiksi. Rosenströmin sekä älyllisesti että tunteellisesti koskettavien teosten voima on huomattu myös kansainvälisesti.