Lahden joukkoliikenteessä nähdään tänä vuonna taidetta

Teos, jossa on valkoinen pieni talo violetissa maisemassa

Tammikuussa pysäkeillä nähdään Laura Konttisen teos Talo. Sarjasta Kun mustarastaat palaavat, 2019, pigmenttivedos, 60 x 74 cm, editio 5.

Lahti on vuonna 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki. Taike on mukana projektissa, joka tuo taidetta julkisen liikenteen pysäkkinäytöille.

Teokset nostavat esiin ympäristöpääkaupunkivuoden teemoja ja herättelevät pohtimaan jokapäiväisiä valintoja, kuten arkipäivän kulutusta, sekä ihmisen luontosuhdetta ja ympäristön merkitystä. Taidehankkeella halutaan myös vahvistaa julkisen liikenteen asemaa ja tuoda taidetta kaupunkitilaan uusiin ja yllättäviinkin ympäristöihin.

Vuoden aikana nähdään joka kuukausi kaksi uutta teosta: yksi Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseon kokoelmista ja yksi avoimen haun kautta valittu teos.

Avoimen haun kautta mukaan valittiin taiteilijat Ilkka Aho, Carine Fabritius, Anna-Liisa Kankaanmäki, Laura Konttinen, Kalle Lampela, Elena Liseytseva, Matti Närekangas, Elina Ruohonen, Timo Rytkönen, Jarkko Räsänen, Janika Salonen ja Mikael Valjakka. 

Hakijoita oli yhteensä 202 ja teosehdotuksia saapui yli 600. Taiteilijavalinnat tehnyt työryhmä oli erittäin vaikuttunut ehdotusten korkeasta tasosta ja hankkeen saamasta laajasta kiinnostuksesta, joka innoitti taiteilijoita ympäri Suomea osallistumaan.

Museon kokoelmateoksia nähdään näiltä taiteilijoilta: Erik Enroth, Markus Heikkerö, Kimmo Kaivanto, Jarmo Kukkonen, Olavi Lanu, Aaro Matinlauri, Ari Pelkonen, Pekka Purhonen, Ulla Rantanen, Olli Reiman, Kaarlo Stauffer ja Johannes Wilenius.

Kokoelmateokset ovat nähtävillä Matkakeskuksen isoilla infonäytöillä, ja haun kautta valitut teokset levittäytyvät 16 pysäkkinäytölle Matkakeskuksella ja keskustassa. Paras paikka kokea teosparit yhdessä löytyy Matkakeskuksen A-pysäkillä.

Projektissa ovat mukana Lahden seudun liikenne, Taiteen edistämiskeskus, Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo sekä Lahden kaupunkiympäristön palvelualue. Teosten esittelyt löytyvät Lahden sivuilta: 
https://www.lahti.fi/asuminen-ja-ymparisto/uudistuva-lahti/keskustan-kehittaminen/risteyksessa-taidetta-lsln-pysakkinaytoilla/