Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä Kallo Collective | Artikkeli

Kuvassa neljä henkilöä seisoo hymyillen auringonpaisteessa.

Kallo Collectiven jäsenet Jenni Kallo, Thom Monckton, Sari Lakso ja Sampo Kurppa. Kuvaaja: Risto Puurunen

Kallo Collectiven sai vuoden 2020 esittävän taiteen valtionpalkinnon. Ryhmä kertoo nyt taustoistaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen uranne pähkinänkuoressa.

Kallo Collectiven perustajajäseniä yhdistää sirkuskoulutus ja esiintyminen kaikenlaisissa kuviteltavissa olevissa tapahtumissa. Roolit seepran ja poron takaosan näyttelemisestä huvipuiston maskotiksi ovat triolle tuttua kauraa. Sirkustelun päälle tuntui sopivan ripaus fyysistä teatteria, joten sahanpurun kuivuttua karavaani matkasi Ranskaan opiskelemaan kehonliikkeiden saloja.

Opinahjosta karavaani palasi Suomeen työskentelemään suuremmassa sirkustuotannossa. Esityskauden aikana, peilin edessä rytmillisesti huojuen, päätimme valmistaa oman esityksen omilla säännöillämme, logiikalla ja huumorilla. Ajan saatossa olemme aina pyrkineet noudattamaan omaa vainoamme muilta tyylikkäästi idean taimia lainaten. 

Oleellista yhdistyksen toiminnan kehitykselle on ollut omistautuva tuottaja ja taustalla vaikuttavat hiljaiset toimijat, ne järjen äänet, jotka osaavat ajoittain painaa myös sitä ratin alla olevaa vasemmanpuoleista poljinta. Ajan myötä olemme oppineet liiaksi pyrkimään suitsimaan kaaosta ja luottamaan sen tarjoamaan rauhaan ja järjestykseen. Ulospäin saattaa vaikuttaa, että tiedämme mitä olemme tekemässä, ja sen harhan ylläpitämisessä piilee ryhmämme voima.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee teille juuri nyt? 

Palkinnon saaminen näinä vaikeina aikoina, tai milloin vain, on erittäin hienoa. Klovneilla saattaa ajoittain olla vaikeuksia tulla otetuksi vakavasti. On hienoa katsoa ajassa taaksepäin kengännauhabudjetilla aloitettua työtämme, pahvilaatikkolavasteita ja ruokapalkkoja. Kansallisen tunnustuksen saaminen näin marginaalisella alalla kannustaa toivottavasti meidän lisäksemme myös muita tekijöitä kulkemaan kohti uutta ja tuntematonta.

Mitä kohti suuntaatte seuraavaksi?

Tulevaisuuden haaveissa kollektiivimme tähtää kohti omia tiloja. Unelmissa ovat harjoitus- ja varastotilat samassa paikassa. Horisontissa, kun oikein tarkasti katsoo, pilkistää myös kotinäyttämö. Taiteilijoiden työllistäminen ja heille työstään palkan maksaminen ei kuullosta korvissamme lainkaan hullummalta. Kehittyminen ja hillitty kasvu, marinoituna kevyesti kontrolloidulla kaaoksella, näyttää kulkumme seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Johtohahmot: Jättäkää hölmöily ammattilaisille.
Muut: Pedatkaa petinne, tehkää parhaanne ja ottakaa rauhallisesti.
 

Esittävien taiteiden toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:
Kallo Collective on vuonna 2011 perustettu fyysisen klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä. Yhteisöä kuvaa monitaiteisuus, verkostomainen toiminta ja kansainvälisyys. Taiteellisessa toiminnassa korostuu vahva fyysisen teatterin osaaminen, huumori ja oivaltava tarinankerronta. Kallo Collective pyrkii ennakkoluulottomasti taiteenalansa uudistamiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen, joiden arvo ja merkitys korostuvat erityisesti tänä aikana.