Etelä-Savon taidetoimikunnan taidepalkinto muotoilija Marja Putukselle

Etelä-Savon taidetoimikunta jakaa vuosittain taidepalkinnon. Toimikunta teki päätöksen World Design Capital 2012 vuoteen ja NowHERE muotoilunäyttelyyn ryhtyessään, että vuoden 2012 taidepalkinnon saaja on eteläsavolainen muotoilija. Päätöksessä korostettiin WDC ja NowHERE 2012 teemoja sekä Muodosta moneksi oheistapahtumaa Savonlinnan kesässä. Etelä-Savon taidetoimikunnan vuoden 2012 taidepalkinnon saaja on muotoilija, tekstiilitaiteilija Marja Putus Savonlinnasta.

Palkinto myönnetään pitkäjänteisestä taidekäsityön perinteen ja prosessien tuntemukseen painottuvasta omannäköisestä muotoilijan ja taiteilijan työstä. Muotoilija, tekstiilitaiteilija Marja Putus on omien materiaaliensa, pellavan ja villan käsittelytekniikoiden ja työmenetelmien sinnikäs kehittäjä, omannäköisten tuotteiden muotoilija, tekijä ja yrittäjä.

Marja Putus on aloittanut uransa Savonlinnassa Linnankatu 10ssä vuonna 1984 mielestään maailman parhaassa työympäristössä. Tätä ennen hän oli myynyt tuotteitaan torilla parin vuoden ajan.  Marja Putus luonnehtii työympäristöään ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi. Olavinlinna vieressä ja Savonlinnan oopperajuhlat vieraineen ovat vuosien aikana synnyttäneet tuotteiden aihiot ja ideat sekä monipuoliset kansalliset ja kansainväliset verkostot.

Marja Putus on tehnyt pitkäjänteistä, useita vuosia kestänyttä aktiivista tuotekehitystyötä Savonlinnan ammatti ja aikuisopiston ja Mikkelin ammattikorkeakoulun muotoilulinjan opettajien ja oppilaiden kanssa.  Eettisyys ja ekologisuus esteettisen muodon rinnalla ovat Marja Putuksen suunnittelua ja valmistusta ohjaavia arvoja. Hän on valovoimainen omannäköistensä mallistojen suunnittelija ja tekijä. Suomalainen villa, silkki ja pellava ovat olleet ja ovat hänen materiaalejaan. Vuodessa työstetään pehmeiksi tuotteiksi kaksi kilometriä pellavaa ja kaksisataa kiloa villaa,

Marja Putuksen tuotteita myydään Savonlinnassa ja useissa pisteissä koti- ja ulkomailla.

Lisätietoja:

Sirpa Tarvonen

sirpa.tarvonen@minedu.fi

02095330921