Tori - Oon kaupungissa 2012

Näyttely Lahden torilla ja sen ympäristössä 18. elokuuta – 1. syyskuuta.

Tori – Oon kaupungissa 2012 on Lahden torille ja sen ympäristöön elokuussa 2012 esille tuleva kuratoitu näyttely. Tapahtuman tuottavat Teollisuustaiteen Liitto Ornamo sekä taiteilijat O ry yhteistyössä Hämeen taidetoimikunnan kanssa ja se on osa WDC Helsinki 2012 –muotoilupääkaupunkivuoden ohjelmaa sekä Art Häme -tapahtumaa.

Kuraattorit Sami Pennanen ja Silja Puranen valitsivat näyttelyyn 27 tekijää tai työryhmää. Valittujen teosten joukkoon mahtuu niin käsitteellistä muotoilua, tekstiili-installaatioita, veistoksia, valokuvia, video- ja ääniteoksia, istutuksia, yhteisöteoksia, pelejä ja performansseja. Yhteistä teoksille on se, että ne pohtivat monipuolisella tavalla kaupunkilaisuutta, kaupunkien kehitystä ja kaupunkitilan muutosta.

Mukana näyttelyssä:
Pauliina Aarnio, Kimmo Alakunnas, Tero Annanolli ja työryhmä, Mervi Eskelinen ja työryhmä, Edwina Goldstone, Jukka Hakanen, Gun Holmström ja työryhmä, Mikko Murtonen ja työryhmä, Enni Kömmistö, Rita Leppiniemi, Aleksi Martikainen, Mia Mäkelä, Riikka Mäkikoskela, Kirsti Nenye, Harri Piispanen ja työryhmä, Simo Ripatti, Asta Salminen, Tuija Sarantila, Jukka Silokunnas, Anu Suhonen, Arja Valkonen-Goldblatt ja työryhmä, Vinha-Jonna, Pia Wainikainen, Heidi Wikar ja työryhmä sekä Timo Wright

Ajatuksia näyttelyn taustalla:
Tori on kaupunkien perinteinen keskipiste, sen sydän ja hermokeskus. Yleisen markkinapaikan merkitys yhteisölle on ollut erittäin suuri. Paitsi kaupankäynnin, se on ollut myös kohtaamisten tila, jossa on välitetty elintärkeää informaatiota ja uutisia - tietynlainen tiedotusväline jo itsessään.

Nykypäivän tieto ja kauppatavara vaihtavat omistajaa aineettomilla markkinapaikoilla ja uusien sukupolvien torikokoukset käydään sosiaalisessa mediassa.  Torin - fyysisen keskuspaikan - tarve konkretisoituu kuitenkin erityisesti riemun ja kriisin hetkillä. Tori on yhä kansanjuhlan tai mielenosoituksen spontaani mutta itsestään selvä näyttämö. Se on saapumisten, satunnaisten kohtaamisten ja lähtemisten paikka, ja tietenkin markkinapäivinä toreilla käydään yhä kauppaa ikivanhoja perinteitä noudattaen.

Mikä tori on ja mitä se edustaa, Suomessa, vuonna 2012? Kenelle se kuuluu? Mitä se meille merkitsee?
Tori –näyttely tarjoaa näihin kysymyksiin vastauksia ja näkökulmia.

www.oonkaupungissa.fi

Tiedote

Lisätiedot ja kyselyt
Paula Susitaival, Muotoilun läänintaiteilija, Hämeen taidetoimikunta
WDC Helsinki 2012 Lahden Muotohuoltamo, Vesijärvenkatu 7, Lahti
p.02953 30895, paula.susitaival@minedu.fi