Keski-Suomen taidepalkinto 2021 Keski-Suomen elokuvakeskukselle | Tiedote

Elokuvatyöntekijä työskentelee keskittyneesti koneen parissa.

Elokuvatyöntekijä työn touhussa. Kuva: Saara Sund.

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi Keski-Suomen elokuvakeskus ry:n elokuva- ja audiovisuaalisen alan edistämisestä ja yhteyksistään tekijöiden, katsojien ja muiden toimijoiden välillä. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Keski-Suomen elokuvakeskus (KSEK) on edistänyt elokuva- ja muuta audiovisuaalista kulttuuria monipuolisesti ja laajasti alueella. Keskeistä toiminnalle on ollut elokuvakeskuksen verkostoituminen useiden toimijoiden, kuten tekijöiden, katsojien, tutkijoiden ja tukijoiden kanssa. Yhteistyön myötä elokuvakeskus on tavoittanut uusia yleisöjä ja toimintamuotoja.

Kiertueteatteri Kino Metso on vienyt laadukkaita elokuvia kuntiin, joista puuttuu oma elokuvateatteri. Hurmos-koulukino on kiertänyt keskisuomalaisissa kouluissa, ja Minikino on esittänyt lapsille elokuvia kirjastoissa ja museoissa. Senioriväelle on räätälöity Kino Hopea -näytöksiä yleisön toiveita kuunnellen.

Keski-Suomen elokuvakeskus vastaa nykyisin kahdesta perinteisestä elokuvafestivaalista, Viitasaaren elokuvaviikosta ja jyväskyläläisestä Arktisen Upeeta -festivaalista. Elokuvakeskus järjestää myös Leffapiknik-tapahtumia, KAVI-aluesarjan klassikkoelokuvanäytöksiä, Ilokiven elokuvatoimintaa, Tuokaa tuoli! -elokuvakävelyjä ja lukuisia muita tapahtumia vahvalla tuotanto-osaamisellaan.

Kesällä 2021 Keski-Suomen elokuvakeskus avasi uuden Kino Aurora -elokuvateatterin Kulttuuritalo Villa Ranaan Jyväskylään. Kino Aurora tuo yleisölle ensi-iltaelokuvien lisäksi eurooppalaisia art house -elokuvia, klassikoita, animaatioita, dokumentteja, lyhytelokuvia ja Hollywoodin helmiä. Lapsille järjestetään Laikku-festivaalia ja aikuisille keskustelutilaisuuksia elokuvantekijöiden ja muiden vieraiden kanssa.

Keski-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, 0295 330 830.