Kuvataiteilija Tuomas Korkalolle Lapin taidepalkinto 2021 | Tiedote

Tuomas Korkalo katsoo kameraa kohti. Taustalla on taideteos.

Tuomas Korkalo. Kuva: Sampo Linkoneva / Serlachius-museot.

Lapin taidetoimikunta palkitsi kuvataiteilija Tuomas Korkalon hänen monipuolisesta taiteellisesta toiminnastaan. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti: 

Tuomas Korkalo (s. 1978) työskentelee kuvataiteilijana Rovaniemellä. Hänen ilmaisuvälineensä ulottuvat piirtämisestä ja maalaamisesta aina installaatioihin ja ympäristötaiteen menetelmiin saakka. Viime vuosina Korkalo on keskittynyt venäläiseen 1900-luvun alun avantgardeen, jota hän on päivittänyt raikkaasti.  

Hän on hakenut teoksiinsa hengittävyyttä ja keveyttä ennemmin kuin muotoa ja väriä. Lisäksi hän on työskennellyt installaatiomaisesti rakentamalla näyttelykokonaisuuksia, joiden lähtökohtana ovat olleet värit ja väriteoriat. 

Korkalo työskentelee myös paikkasidonnaisen taiteen sekä ympäristötaiteen parissa. Teoksissaan hän on pohtinut joukkovoimaa ja ryhmien jakautumista sekä protektionismia, ennakkoluuloja, pelkoja ja muurien rakentamista. Hän toimii aktiivisesti Oranki Artissa, joka järjestää ympäristötaiteen näyttelyitä. Taiteilijana Korkalo on pedantti oman tien kulkija. 

Korkalo valmistui kuvataiteilijaksi Imatran taidekoulusta vuonna 2008. Hänellä on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyi Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2000 alkaen. Hänen teoksiaan on muun muassa Jenny ja Antti Wihurin kokoelmissa Rovaniemen taidemuseossa, Aineen taidemuseossa Torniossa, Pärnun nykytaiteen museon kokoelmissa sekä Karjalan tasavallan taidemuseossa Petroskoissa. 

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. 

Lisätietoja

Arja-Liisa Räisänen, ma. erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.