Kuvanveistäjä Heli Ryhäselle Pirkanmaan taidepalkinto 2021 | Tiedote

Tummiin pukeutunut nainen veistää veistosta.

Kuvaaja: Mika-Sami Nuutinen.

Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjä Heli Ryhäsen hänen vahvasti ihmisen läsnäoloa henkivistä veistoksistaan ja installaatioistaan. Palkinnon suuruus on tänä vuonna 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Tamperelainen kuvanveistäjä Heli Ryhänen (s. 1971 Iisalmi) on yksi Suomen eturivin kuvanveistäjistä.

Heli Ryhäsen teoksissa voi nähdä elämän haurauden, merkit menneistä hetkistä, jotka ovat muuttuneet osaksi elämän kiertokulkua. Teosten materiaaleina ovat usein keramiikka, kangas ja paperi, joiden yhdistelmistä veistos koostuu. Ryhäsen teoksissa erottuvat käsityön jälki ja perinteiset tekniikat. Hänen installaatioissaan voi nähdä tarinan, joka kertoo nykyhetkestä ja maailmasta, jossa elämme. Samaan aikaan teokset ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta.

Heli Ryhänen tunnetaan myös julkisista teoksistaan, joita esimerkiksi Satakunnassa on useita. Oriveden Ruutanajärvellä on Ryhäsen omana työnään toteuttama vedenalainen installaatio Connection. Ryhäsellä on parhaillaan näyttely Tampereen Taidemuseolla 30.1.2022 saakka. Esillä on kokoelma viime vuosien tuotantoa. Ryhänen on opiskellut Kankaanpään Taidekoulussa vuosina 1990─94 ja valmistunut kuvataiteiden maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2006.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Sari Ilmola, erityisasiantuntija, sari.ilmola@taike.fi, 0295 330 830.