Muusikko Jukka Takalolle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto 2021 | Tiedote

Läpinäkyvä kuva Jukka Takalosta editoituna metsämaisen eteen.

Kuvaaja: Kaisa Heikkinen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta jakoi vuoden 2021 taidepalkinnon muusikko Jukka Takalolle. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Jukka Takalo (s. 1967) on tunnettu paitsi kiharasta tukastaan, myös kepeän kantaaottavista kupleteista ja koskettavista suomirocklauluista. Hän luonnehtii itseään maata kiertäväksi kuplettimieheksi, tarinankertojaksi, laulaja-lauluntekijäksi, videomieheksi ja kirjamieheksi. Näitä kaikkia hän todellakin on maanläheisesti, humoristisesti ja sydämen viisaudella. Kotiseutunsa luonnon, miljöön ja tarinoiden lisäksi hän on ottanut lauluissaan kantaa muun muassa sukupuolivähemmistöjen ja pätkätöitä paiskivien duunareiden puolesta. Takalon YouTubessa julkaisemista musiikkivideoista löytyy hupaisaa stand up -komiikkaa, mutta myös kaunista luontokuvastoa ja nostalgisia arkistovalokuvia. 

Takalo toimi Aknestik-yhtyeen laulajana ja keulakuvana vuodesta 1984 vuoteen 2002, jolloin bändi lopetti toimintansa. Soolourallaan Takalo on julkaissut kuusi levyä, joista viimeisimpänä hänen toistaiseksi parhaimmaksi kehuttu, suomalaiselle luonnolle ja metsälle omistettu Vaarojen laulut (2018). Vaarojen lauluista matka on jatkunut vesireittejä pitkin kohti merta. Jokivarsien laulut -musiikkiprojekti on joukkoistettu Delta Life -konseptiksi, joka tekee pohjoista kulttuuria näkyväksi matkalla kohti suistoa ja Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Näkyvyyttä lisää myös Pohjoinen kulttuurivirta -kanava.

Takalo on tehnyt kappaleita muille artisteille ja esiintynyt vaihtelevissa kokoonpanoissa monenlaisille yleisöille taaperoista koko kansan yhteislaulutapahtumiin. Takalon ja Soiva Siili -duon Vastarannan siili - levy oli Emma-ehdokkaana vuoden lastenalbumisarjassa 2015. Samana vuonna Takalo valittiin Vuoden positiivisimmaksi oululaiseksi ja hän sai Pakkala-kirjallisuuspalkinnon. 

Takalo on häärinyt monen oululaisen yleisötapahtuman taustalla. Hän on Ilmakitaransoiton MM-kisojen perustaja ja ollut mukana käynnistämässä Musiikkivideofestivaaleja sekä Oulun juhlaviikkoja.  Esikoisromaani Kuoleman nimi on Saab 96 julkaistiin 2018.

Paikallisidentiteetin vahvistaminen kulttuurin keinoin on Haukiputaan Martinniemen kyläyhdistyksen aktiivijäsen Takalolle ”maakisen merkityksellinen missio”.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Arja-Liisa Räisänen, ma. erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.