Taiteen valtionpalkinto 2021: Haastattelussa kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa | Artikkeli

Mies ja nainen seisovat Taide Toinilan edessä.

Johanna Juvonen ja Biagio Rosa Taidetila Toinilassa Petäjävedellä. Kuva: Ruut Sillanpää.

Kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa saivat vuoden 2021 lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Juvonen ja Rosa korostavat haastattelussa taiteilijoille työstä maksettavan korvauksen merkitystä.

Mikä sai teidät ryhtymään taiteilijaksi? Mikä saa teidät tekemään taidetta?

Meillä molemmilla on oma polkumme taiteilijuuteen. Biagio on aina tiennyt ja Johanna alkuun kieltänyt sen, mutta lopputulema oli sama – niin oli tarkoitus käydä. Taiteilija on ainoa mahdollinen ammatti, se on osa minuutta, tapaa elää ja olla. Taiteen tekeminen on pakottava tarve, se auttaa jäsentämään ajatuksia ja ymmärtämään itseä. Taiteen kautta tulee purettua solmuja, käsiteltyä vaikeasti ymmärrettäviä ja myös henkilökohtaisia tunteita.

Yhteisötaide ja lasten kanssa toimiminen on vastakohtana tälle yksin tekemiselle. Se on kutsumus, ja saamme siitä paljon positiivista energiaa sekä inspiraatiota myös omaan taiteeseen. Toisaalta pystymme välittämään lapsille luovuuden iloa ja pieniä oivalluksia taiteen tekemisestä. Lasten kanssa työskentely vie luovuuden alkulähteille, tekemisen meininki ja oivaltavuus on jotain ihan mahtavaa.

Nämä asiat ajavat tekemään taidetta eri muodoissaan. Yksin, mutta kuitenkin aina työparina ja myös ryhmässä, lasten luovuudesta ammentaen.

Millainen merkitys valtionpalkinnon saamisella on teille?

Valtionpalkinto on suunnaton, yllättävä kunnia. Kiitos!

Tämä herkistyttää ajattelemaan omaa polkua, joka toi meidät vastaanottamaan palkinnon. Se polku alkaa siitä hetkestä, kun yli kymmenen vuotta sitten näimme Petäjäveden keskustassa hylätyn, asumattoman rakennuksen ja meillä oli paljon turhaa tavaraa, ylijäämämaaleja sekä suunnaton into tehdä töitä. Silloin laitoimme munalukon Toinilan oveen ja päätimme, että täällä me pysymme, herätetään tämä kaunis rakennus ja pihapiiri henkiin!

Meillä on ollut mukavaa lasten kanssa Toinilassa, toiminta on ollut meille merkityksellistä ja antoisaa.  Palkinnon myötä tulee vahvistus siitä, että muutkin näkevät toiminnan merkityksen.

Haluamme kiittää Petäjäveden kuntaa ja erityisesti kulttuurituottaja Olli Koposta yhteistyöstä. Kiitos kuuluu myös kollegoille, jotka ovat vuosien varrella uskoneet Toinilan toimintaan ja osallistuneet taidenäyttelyihin, ohjanneet työpajoja tai olleet esiintyjinä. Mutta ennen kaikkea kiitos kaikille vuosien varrella Toinilassa touhunneille lapsille. Kiitos tekemisen riemusta ja siitä, että olemme päässeet mukaan tälle mielettömälle matkalle mielikuvitukseen!

Mikä olisi tällä hetkellä toimivin keino edistää taidetta?

Taiteilijoiden hyvinvointiin ja reiluun taiteeseen satsaaminen sekä taiteilijoiden työskentelyedellytysten turvaaminen.

Kuvataiteilijan vinkkelistä olisi tärkeää saada koko näyttelykentälle vakiintumaan käytännöt, joissa taiteilija saa korvauksen työstään ja näyttelyn pitämisestä. Liian usein on totta, että artisti maksaa. 

On myös tärkeää, että ihmiset löytävät taiteen äärelle tekijöinä ja kokijoina. Erilaiset pitkäkestoiset hankkeet ja projektit turvaavat toimeentulon ja valjastavat taiteilijan osaamisen suuremman yleisön käyttöön. Saavutettavan taiteen ei kuitenkaan tarvitse tinkiä laadusta tai tehdä myönnytyksiä, vaikka sen pariin houkuteltaisiin ihmisiä myös taidekentän ulkopuolelta.

Mikä on taiteilijan ja taiteen asema yhteiskunnassa?

Taiteen tärkeys yhteiskunnassa on kiistaton ja tuntuu, että taiteilijuutta ja taiteen merkitystä ymmärretään koko ajan paremmin. Matkaa on vielä jäljellä, mutta esimerkiksi taiteen hyvinvointivaikutusten ymmärtäminen on osaltaan auttanut perustelemaan taiteen merkitystä myös laajemmalle yleisölle.

On niin monta erilaista tapaa tehdä taidetta ja olla taiteilija. Usein taiteilijan työ on kuitenkin yksin puurtamista, jolloin sitä tuntee olevansa yhteiskunnan ulkopuolella. Meille Toinila on ollut keino raivata itsellemme tilaa ja merkitystä yhteiskunnassa. Toki taiteilijaidentiteetti on henkilökohtainen asia, mutta me olemme omimmillamme yhteisön kanssa toimiessa. Taika syntyy silloin, kun tekemisessä yhdistyy meidän ammattitaitomme ja lasten spontaani luovuus.

Millaisia terveisiä haluaisit taidekentän toimijana lähettää päättäjille?

Tehkää päätöksiä, jotka tukevat lapsia ja kulttuuria!

Lue lastenkulttuurin valtionpalkinnon palkintoperustelut tästä linkistä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2021 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.