Kaakkois-Suomen taidepalkinto 2021 Haminan Runoyhdistykselle | Tiedote

Ilmakuva kaupungista, jonka päälle editoitu teksti

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi Haminan Runoyhdistys ry:n ansiokkaasta toiminnasta runouden näkyvyyden lisäämiseksi. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Haminan Runoyhdistys järjestää vuosittain Runouden rajoilla -festivaalin, joka tuo runoutta haminalaisten ja lähiseudun asukkaiden ulottuville. Toiminnallaan yhdistys on osoittanut, että runous on muutakin kuin kirjoitettu, vaikeasti avautuva kirjallisuuden laji. Runous koskettaa lähes jokaista ihmistä, iästä riippumatta. Runoutta on helppo lähestyä ja se elää myös puhuttuna. Haminalaisten iloksi yhdistys on perustanut myös runolukupiirin.

Runouden rajoilla -festivaalia on järjestetty samaan aikaan Haminan Valojen yö -tapahtuman kanssa. Festivaalilla yhdistys on jalkautunut ihmisten pariin muun muassa open mic -tilaisuuksilla ja runojukeboxilla, jossa kaupungilla liikkuva yleisö on saanut esittää runonlausuntatoiveita. Yhdistyksen tilaisuudet ovat vetäneet runsaasti kuulijoita, niin lapsia kuin aikuisia. Festivaalilla on ollut myös yleisölle avoimia, runoutta ja taidetta pohtivia luentoja, joihin on kutsuttu asiantuntijoita eri puolilta Suomea. Ohjelmaa on välitetty laajemmalle kuulijakunnalle yhdistyksen omalla Youtube-kanavalla.

Haminan Runoyhdistys on luotsannut rohkeasti ja määrätietoisesti runoutta Kymenlaaksoon. Yhdistys on onnistunut yhdistämään tapahtumissaan puhuttelevia yhteiskunnallisia aiheita runouteen. Esimerkiksi runollisella metsäretkellä luontoasiantuntija on valaissut Suomen metsien tilaa.

Palkinnollaan Kaakkois-Suomen taidetoimikunta nostaa vuosittain esiin kulttuurin ja taiteen eri muotoja.  Tänä vuonna toimikunta haluaa kiittää Haminan Runoyhdistystä ansiokkaasta toiminnasta kaupunkiyleisön saattamisesta runouden pariin.

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Laura Pajunen, suunnittelija, laura.pajunen@taike.fi, 0295 330 911.