Finlandia-voittaja Mikko Rimminen saapuu kirjallisuusiltaan

Vanhalla Paloasemalla (Kauppurienkatu 24 A, Oulu) järjestetään alkusyksystä viimevuotiseen tapaan kolme kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkisen vetämää kirjallisuusiltaa. Ensimmäisessä tilaisuudessa tiistaina 14.8. keskustelevat kirjallisuudesta ja elämästä yleensäkin kirjailijat Mikko Rimminen, Hanna Hauru sekä Jukka Tervo. Illan päätteeksi Oulun Ylioppilasteatteri esittää lukuteatteria Pauliina Vanhatalon Korvaamaton-romaanista (Tammi, 2012). Esityksen ohjaa näyttämötaiteen läänintaiteilija Jouni Rissanen.

Mikko Rimminen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa sekä kolme romaania. Vuonna 2004 Rimminen julkaisi ensimmäisen romaaninsa, Pussikaljaromaanin. Pussikaljaromaanin pohjalta tehty Pussikaljaelokuva ilmestyi 2011. Mikko Rimmisen uusin romaani Nenäpäivä ilmestyi 2010, sai loistavan vastaanoton ja voitti Finlandia-palkinnon.

Hanna Hauru (s. 1978) on oululainen kirjailija. Hauru on opettanut kirjoittamista muun muassa Tampereen Viita-akatemiassa. Hänen esikoisteoksensa, lyhytproosakokoelma Eivätkä he koskaan hymyilleet, ilmestyi vuonna 2002. Haurun kuudes teos, Liian pienet sandaalit (Like, 2010), käsitteli eri-ikäisten naisten suhdetta omaan ruumiiseen ja ulkonäköpaineisiin. Haurulle ominaiseen tapaan asetelma on usein tragikoomisen kärjistetty. Haurun teosten maailma on useimmiten karu ja rikkirevitty, julmuudessaan ja terävyydessään inhorealistinen.

Jukka Tervo (s. 1956) on oululainen musiikkiterapeutti, laulaja, lauluntekijä, runoilija ja kirjailija. Hän on julkaissut viisi runokirjaa sekä Kevät räjähti käsiin -proosateoksen. (Mäntykustannus, 2011). Lisäksi Tervo on julkaissut Teräskitara - musiikkiterapia nuoruusiässä -teoksen. Tervo on julkaissut lukuisia artikkeleita, esseitä ja tutkielmia elokuvan, musiikkiterapian, nuoruusiän, nuorisokulttuurin ja luovuuden alueilta sekä kotimaisissa että kansainvälisissä julkaisuissa.

Oulun läänin taidetoimikunta järjestää tilaisuudet yhteistyössä Vanhan Paloaseman ja Oulun Ylioppilasteatterin kanssa. Tilaisuus on osa Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalin 11-19.8.2012 sekä Oulun juhlaviikkojen 2.-26.8.2012 ohjelmistoa. Tilaisuudet alkavat klo 18 ja niihin on vapaa pääsy.

Seuraaviin iltoihin saapuvat Pertti Jarla ja Jyrki Kiiskinen

Kirjallisuusillat jatkuvat syksyllä. Tiistaina 28.8. keskustelemassa ovat sarjakuvataiteilija Pertti Jarla sekä kirjailijat Jarno Mällinen ja Heikki Hallanoro. Lukuteatterikirjana on Erkki Tuormaan Suojelija-romaani (Kustannus-Mäkelä, 2011).

Keskiviikkona 12.9. keskusteluun saapuvat kirjailija Jyrki Kiiskinen, runoilija Heli Slunga sekä sarjakuvataiteilija Ilpo Koskela. Lukuteatterikirjana on Anja Lampelan Pyry-romaani (Myllylahti, 2011).

Lisätietoa:
Tuomo Heikkinen
kirjallisuuden läänintaiteilija
Oulun läänin taidetoimikunta
0295 330 863
tuomo.heikkinen@minedu.fi
http://kirjallisuusillatpaloasemalla.blogspot.fi