Taiteen valtionpalkinto 2021: Haastattelussa Huoneiden kirja -teoksen taiteellinen johtaja Alma Rajala | Artikkeli

Tummahiuksinen nainen katsoo kohti kameraa.

Huoneiden kirja -teoksen taiteellinen johtaja Alma Rajala. Kuva: Jesper Dolgov.

Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmä palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla. Kaiken kaikkiaan teosta oli luomassa yli satapäinen joukko.

Mikä sai sinut ryhtymään taiteilijaksi? Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Ehkä olennaisempaa on kysyä, miksi en koskaan lopettanut. Yritin kyllä tehdä muuta, mutta lopulta halusin keskittyä täysin esitysteni tekemiseen, sillä minulla oli osaamista ja ymmärrystä juuri siitä enemmän kuin mistään muusta. Ja toisaalta liian vähän, niin että seuraavan teoksen täytyy opettaa ja avata aina yhä enemmän. Monet kaltaiseni freelancerit ovat lopettaneet, sillä tässä hommassa ei ole jatkuvuutta, joka loisi turvaa. Minulle tämä tuntuu toistaiseksi ainoalta mahdolliselta tehtävältäni. 

Millainen merkitys valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Palkinto oli absurdin ja käänteikkään matkamme viimeinen käänne. Se kertoi meille vielä kerran, että tekemisemme on nähty ja että tähän juttuun kannatti heittäytyä. Siinä on jotakin todella oikein, että palkinto tippuu vallan korkeimmalta taholta tänne taiteenteon hauraimmalle alueelle.

Mikä olisi tällä hetkellä toimivin keino edistää taidetta?

Taiteen teko on jatkuvasti kehkeytyvää, matkaa kohti jotakin, ei yksittäisiin teoksiin pelkistyvä ideoiden jono. Se on siis hidasta pikkuhiljaa kertyvää ymmärrystä. Tiedän itse vain vapaan kentän freelancerin taiteilijuudesta, häilyvästä, jaksamista koettelevasta arjesta, jolle kaikki suojaavat rakenteet ovat elinehto. Niitä siis pitäisi luoda ja vahvistaa. Ei niin, että kunkin taiteilijan pitää yksin ruveta omaksi rakenteekseen yrittäjänä, vaan että työlle luotaisiin verkostoja ja konkreettista tukea.

Huoneiden kirjan tuotantotahoista Aura of Puppets on nimenomaan nukketeatteritaiteilijoiden perustama verkosto, jossa osaamista ja tukea keskitetään kerralla kymmenille taiteilijoille, jotta emme olisi yksin. Myös Tehdas Teatteri on tässä mielessä kotini, teatteri, joka antaa tilaa freelancerien muodostamille työryhmille ja mahdollisuuksiensa mukaan turvaa ja työrauhaa. Mukana Huoneiden kirjan prosessissa oli lisäksi pitkäaikainen naapuri, valtionosuustanssiteatteri Aurinkobaletti. Tällainen orgaaninen yhteistyö tarvitsee aikaa ja jatkuvuutta kehkeytyäkseen, ei hankkeesta hankkeeseen hyppimistä.

Mikä on taiteilijan ja taiteen asema yhteiskunnassa?

Taiteilijat tekevät parhaimmillaan tarpeellista mylläystä, jossa ajatuksia luodaan, testataan, vaikutetaan ja vaikututaan. Taiteilijat ja taide liikkuvat kyllä siellä täällä, yhdistyvät eri yhteiskunnan osa-alueiden kanssa, ovat kuin välittäjäaine erilaisissa solmuissa. Joskus työ on itsenäistä, vain taiteen sisällä tapahtuvaa kuplintaa, ja sen merkitys on kerroksellisempaa ja hitaammin tulkattavaa. Joka tapauksessa taiteelle on hankalaa asettaa toiveita ulkoapäin, sillä taiteilijan pitää etsiä jokin oma reitti ja tajuta pikkuhiljaa, minne se on menossa.

On myös eri asia kysyä mikä on taiteen asema kuin että mikä sen pitäisi olla. Taiteenhan pitäisi olla luotetun asemassa, jossa siihen satsaaminen olisi ilman muuta arvo ja satsauksen merkitys näkyisi ajan kanssa. Taiteenteko tarvitsee ympärilleen rauhaa ja aikaa, jotta se voi hitaasti osoittaa asemansa uudestaan ja uudestaan.

Millaisia terveisiä haluaisit taidekentän toimijana lähettää päättäjille?

Tukirakenteiden tarve on parin viime vuoden aikana tullut isosti esiin. Niiden luomisessa on syytä kuunnella tilanteensa parhaiten tuntevia vapaan kentän taiteilijoita. Toivotan siis tervetulleeksi paitsi katsomaan ja kokemaan teoksiamme, myös dialogiin kanssamme siitä miten parantaa kestävän taiteilijuuden maaperää täällä ruohonjuuritasolla. 

Lue esittävien taiteiden valtionpalkinnon palkintoperustelut tästä linkistä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2021 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.

Iso ihmisjoukko tuulettaa kunniakirjat kädessä.
Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmä. Kuva: Vilhelm Sjöström.