Taiteen valtionpalkinto 2021: Haastattelussa suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom | Artikkeli

Tummahiuksinen nainen katsoo kameraan ja nojaa päätään toiseen käteensä.

Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom sai kirjallisuuden valtionpalkinnon. Kuva: Tuija Sorsa.

Taiteilijoiden sosiaali- ja eläketurvassa on paljon parantamisen varaa, sanoo suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom. Sjöblomille myönnettiin vuoden 2021 kirjallisuuden valtionpalkinto.

Mikä sai sinut ryhtymään suomentajaksi? Mikä saa sinut toimimaan suomentajana?

Olen aina rakastanut kirjallisuutta ja suomen kieltä. Suomentamisessa yhdistyvät nämä molemmat rakkauteni. Haaveilin suomentajan ammatista jo lukiolaistyttönä ja mutkien kautta päädyin alalle. Jokainen kirja on kielellinen haaste, ja vuodesta toiseen nautin, kun saan käännettäväksi kirjan ja pääsen rakentamaan siitä omilla jaloillaan seisovaa suomenkielistä teosta.

Mikä merkitys valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Olen ikionnellinen, että minulle on myönnetty tällainen merkittävä tunnustus. Kaikki työt tehdään niin hyvin kuin osataan, ja palkinto kannustaa jatkamaan ja kehittymään edelleen.

Mikä olisi tällä hetkellä toimivin keino edistää taidetta?

Pandemia-aikana ja sen jälkimainingeissa on tärkeää turvata taiteen tekemisen taloudelliset edellytykset. Taide edistää monin tavoin ihmisten hyvinvointia, ja olisi surullista, jos suuri joukko eri alojen taiteilijoita joutuisi toteamaan, että työskentely taiteen kentällä on käynyt taloudellisista syistä ylivoimaisen vaikeaksi.

Mikä on taiteilijan ja taiteen asema yhteiskunnassa?

Meillä on monia hienoja järjestelmiä, kuten apurahat, erilaiset palkinnot ja kirjallisuuden puolella myös lainauskorvaus, jotka tukevat taiteellisen työn tekemistä ja kertovat arvostuksesta taiteilijoita ja tekijänoikeutta kohtaan. Taiteilijoiden sosiaali- ja eläketurvassa sen sijaan on vielä paljon parantamisen varaa. Toivon kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävälle työllemme tunnustusta myös siinä muodossa, että nämä asiat hoidetaan kuntoon.

Millaisia terveisiä haluaisit taidekentän toimijana lähettää päättäjille?

Me kaikki varmasti tahdomme, että meillä on suomalaista taidetta huomennakin. Kuuntelettehan siis taidekentän viestejä!

Lue kirjallisuuden valtionpalkinnon palkintoperustelut tästä linkistä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2021 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.

Sjöblomille ojennetaan valtionpalkinto Kansallisoopperassa.
Sirkka-Liisa Sjöblomille ojennettiin palkintokirja Kansallisoopperassa marraskuussa. Kuva: Vilhelm Sjöström.