Taiteen valtionpalkinto 2021: Haastattelussa taiteilija Kaino Wennerstrand | Artikkeli

Henkilö sivelee leukaansa ja katsoo ylöspäin.

Taiteilija Kaino Wennerstrand. Kuva: Heidi Wennerstrand

Taiteilija Kaino Wennerstrand kertoo olleensa ilahtunut valtionpalkinnon saamisesta. Wennerstrandille myönnettiin vuoden 2021 mediataiteen valtionpalkinto.

Mikä sai sinut ryhtymään taiteilijaksi? 

Passi ja sattuma.

Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Raha. Jos olisin rikas, tekisin taidetta intohimosta.

Millainen merkitys valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

En ansaitse palkintoja tai apurahoja sen enempää kuin kukaan muukaan taiteilija, enkä niitä odotakaan (ne ovat aina juhlavia yllätyksiä), mutta olen niistä kovin ilahtunut.

Mikä olisi tällä hetkellä toimivin keino edistää taidetta?

Millaisesta ja kenen tekemästä taiteesta puhumme? Miksi taidetta pitäisi edistää? Kenen etua se edistäisi? Kenelle tuo taide on tarkoitettu? Kuka sitä voi tehdä?

Mikä on taiteilijan ja taiteen asema yhteiskunnassa?

Taide on usein hankala työkalu politiikalle, sillä taide hotkaisee kaiken painoarvon miltä tahansa viestiltä. Sillä kun taiteella on nälkä, se syö maata jalkojensa alta. Tässä piilee taiteen poliittinen voima.

Millaisia terveisiä haluaisit taidekentän toimijana lähettää päättäjille?

Sulje silmäsi. Hengitä omaan tahtiin rauhallisesti sisään ja ulos muutaman kerran, siten kuin sinulle on hyvä. Olet tulevaisuuden Suomessa, jossa ei ole ammattilaisten tekemää, valtion ja kuntien tukemaa taidetta. Mitä näet? Mitä kuulet? Nouseeko mieleesi visioita uudesta, radikaalisti tasa-arvoisesta taidekulttuurista, jossa kaikki tekevät yhdessä yhteisöilleen tärkeitä teoksia? Vai kuuletko vain lamaannuttavaa hiljaisuutta, naakkoja lentelemässä tyhjissä museoissa? Millaisen tulevaisuuden kulttuurin sinä kuvittelet? 

Avaa nyt silmäsi. Siirry sitten rauhassa kirjoittamaan ylös, mitä oikeasti haluat. Kerro se meille.

Lue mediataiteen valtionpalkinnon palkintoperustelut tästä linkistä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2021 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.

Kaino Wennerstrand poseeraa kameralle palkintokirja kädessään.
Kaino Wennerstrand sai vuoden 2021 mediataiteen valtionpalkinnon. Kuva: Vilhelm Sjöström