Valtion taiteilija-apuraha 272 taiteilijalle

Tharun Bhaskaran. Anna Venäläinen tanssiteoksessa “Aino - Below the Surface” in Kochi, Intia 2012.

Taiteilija-apurahan sai tänä vuonna 272 taiteilijaa. Valtion taidetoimikuntien jakamat apurahat ovat viisi-, kolmi-, yksi- ja puolivuotisia. Ne alkavat vuoden 2013 alusta.

Valtion taiteilija-apurahan turvin työskentelee vuosittain lähes 600 taiteilijaa, mikä on noin kolme prosenttia maamme taiteilijakunnasta. Apuraha on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille pitkäjänteiseen taiteelliseen työskentelyyn.

Veroton apuraha on 1627 euroa kuukaudessa. Tästä summasta taiteilija maksaa itse oman sosiaaliturvansa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 10 miljoonaa euroa.

Apurahoista päättävät eri alojen taidetoimikunnat, jotka vaihtuvat kolmen vuoden välein. Niiden asiantuntijajäsenet tekevät päätöksensä hakemusten perusteella. Apurahan saamiseen vaikuttavat sekä hakijan aikaisempi taiteellinen toiminta että työsuunnitelma.

Vuosittain vähintään 30 apurahavuotta jaetaan nuorille tai uransa alussa oleville taiteilijoille. Myös kielelliset ja alueelliset näkökulmat huomioidaan päätöksenteossa.

Taiteilija-apurahaa haki 2 303 taiteilijaa. Apurahan sai 272.

Nyt jaettiin elokuvataiteen, kirjallisuuden, kuvataiteen, muotoilun, näyttämö-, rakennus-, sävel-, tanssi-, sirkus- sekä media- ja valokuvataiteen apurahat. Taiteen keskustoimikunta päättää arvostelijoiden ja monitaiteellisten hakijoiden apurahoista syyskuussa.

Apurahan merkitys taiteilijalle

Taiteilija-apuraha on merkittävä niin uraansa aloittelevalle taiteilijalle kuin pitkän linjan tekijälle.

Viisivuotisen apurahan saanut mediataiteilija Adel Abidin, 39, toteuttaa apurahakaudellaan mittavan taidehankkeen, joka käsittelee elämää Itä-Helsingin lähiöissä. "Niin Itä-Helsingillä kuin taidemaailmallakin olisi toisiltaan paljon opittavaa", hän sanoo. Abidin muutti Irakista Suomeen 2001 ja edusti Suomea Venetsian biennaalissa 2007. Kiasma esitteli Abidinin installaatioita ja videoita 2010.

Kirjailija Marjo Niemi, 33, sai kolmivuotisen apurahan romaanin ja näytelmän kirjoittamiseen. "Pienessä maassa vain harva elää kirjamyynnillä tai tekijänoikeuskorvauksilla. Ilman apurahoja kirjoja ilmestyisi harvemmin", arvioi Niemi, jolta ilmestyy uusi romaani syksyllä.

Niemen mukaan apurahat luovat tasa-arvoa nais- ja miestaiteilijoiden välille silloin, kun perheessä on pieniä lapsia. "Ilman apurahaa tekisin muuta työtä eikä kirjoittamiselle jäisi aikaa", hän sanoo.

”Apuraha viestii myös luottamuksesta kirjailijan työhön ja tämän kehittymiseen. Kun arki on hallinnassa, pystyy suunnittelemaan elämäänsä pitemmälle", Niemi toteaa.

"Tuntuu hämmentävältä", arvioi puolestaan puolivuotisen apurahan saanut tanssitaiteilija Anna Venäläinen, 25. Hän on työskennellyt alalla vasta pari vuotta. Apuraha on Joensuussa asuvalle tanssitaiteilijalle arvostuksen osoitus. "Täälläkin voi työskennellä ja saada tunnustusta", hän iloitsee.

Apurahan ansiosta hän pääsee tekemään oman soolotanssiteoksen. Muita töitä, kuten opettamista, voi vähentää. Venäläinen aikoo myös pitää työpajoja mielenterveyskuntoutujille. Blogissaan hän kirjoittaa tanssitaiteilijan työstä, viimeksi Intian matkan kokemuksista. "Blogin kautta saan palautetta, joka muuten saattaa jäädä vähäiseksi. Olenpa saanut sitä kautta yhden työtarjouksenkin."

Katso apurahan saajat verkkosivuiltamme:

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/elokuvataide/elokuvataide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/kirjallisuus/kirjallisuus

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/kuvataide/kuvataide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/muotoilu/muotoilu

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/nayttamotaide/nayttamotaide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/rakennustaide/rakennustaide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/saveltaide/saveltaide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/tanssitaide/tanssitaide

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/sirkustaide/sirkustaide

 http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/mediataide/mediataide 

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/valokuvataide/valokuvataide