Kaikki menee nappiin keijumetsässä

Taiteilija Päivi Alajuntin kaksiosainen teos Jättiläisen nappeja ja keijukaisia on valmistunut Pohjan Kirkonkylän koululle. Teokset ovat osa Uudenmaan taidetoimikunnan UUTTA! -taiteilijaprojektia.

Oppiminen päivittäisenä uutta luovana tapahtumana korostuu koulumaailmassa. Jättiläisen nappeja ja keijukaisia -teos kannustaa tässä prosessissa. Koulun portaikkotila tarjoaa teokselle askel kerrallaan vaihtuvia katselu- ja näkökulmia aina uudelleen, kuten tiedon portaita kulkiessa.Erilaiset näkökulmat, tarinat ja tulkinnat ovat mahdollisuuksia, tietoisten valintojen raakaaineksia. Teos houkuttaa vaikkapa leikkimään mittakaavoilla, sukeltamaan jättiläisen housuihin tai tekemään mielikuvitushyppyjä kuningatarkeijun taikasauvan suojeluksessa. Rohkeus ja usko tulevaisuuteen, keveys, leikki ja ilo ovat hetkessä eläville lapsille luontaisia ominaisuuksia. Kirkonkylän koulun pieni yhteisö on kuin tuttu ja turvallinen lähimetsä, joka antaa henkiselle kasvulle tärkeitä tiedollisia ja taidollisia eväitä.

T. Kujalan vuonna 1947 maalaama hieno opetuskuvataulu n:o 2 Mustikkatyypin tuore kangasmetsä on toiminut keijumetsän visuaalisena lähtökohtana ja linkittää teoksen 50-60-lukujen tyypilliseen koulurakennukseen. Nappi puolestaan on pieni, jokapäiväisessä elämässä tarpeellinen esteettinen kapistus, joka usein laitetaan talteen nappilaatikkoon.

Päivi Alajuntti on työskennellyt taiteilijana yli kaksikymmentä vuotta. Teosten materiaaleina ovat olleet valo, aine, tila ja toisinaan myös ääni. Taiteellisen työskentelyn lähtökohtia ovat uteliaisuus ja uusien asioiden opiskelu, havainnot, roinan keräily ja kokeilut sattumuksineen - elämä ja ihmiset, luonto ja taide.

Uudenmaan taidetoimikunnan UUTTA! -taiteilijaprojekti käynnistyi vuonna 1996. Projektissa on tähän mennessä työskennellyt lähemmäs sata taiteilijaa, jotka ovat toteuttaneet taideteoksia julkisiin tiloihin (koulut, sairaalat, vanhainkodit jne) ja ympäristöihin. Valmistuneet teokset jäävät pysyvästi kohteisiinsa.

Kaikki menee nappiin -sanonta tsemppaa sekä syksyllä jälleen koulutyötään aloittavia että meitä kaikkia elämän koululaisia. Teoskuvia on nähtävillä www-sivuilla: http://paivialajuntti.com/Jattilaisen_press.html