Elävä kauounki - rakennetun ympäristön kerrostumia valokuvanäyttelyssä

Kaupunki on kuin elävää kudosta joka kasvaa, kuihtuu tai muuttuu vuosien saatossa. Kaupunki muuttuu jatkuvasti sen käyttäjien toiveiden mukaan ja kaupunkitilasta on usein luettavissa yhdyskunnan sen hetkisiä arvoja. Jokaisella kaupungilla, kadulla ja korttelilla on oma tarinansa, joista muutamia on koottu valokuvanäyttelyksi.

Eri aikakausien kaupunkinäkymiä esitellään yleisölle elokuun aikana avoinna olevan valokuvanäyttelyn  myötä. Haminassa, Imatralla, Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa nähdään kussakin kaupungissa kaupunkiympäristöä ja arkkitehtuuria esitteleviä valokuvasuurennoksia. Näyttelyn kuvat on sijoitettu kaupunkitilaan siten, että katsoja voi tarkastella valokuvan esittämää vanhaa katunäkymää ja ympäröivää nykyistä näkymää samalla kertaa.

Imatralla ja Kouvolassa valokuvasuurennoksia voi nähdä keskustan kahviloiden ja liikkeiden ikkunoissa. Imatralla kuvat sijaitsevat Imatrankosken kaupunginosassa, torin läheisyydessä, Lappeentien  ja Helsingintien kohdilla. Kouvolassa näyttelykuvat on sijoitettu ydinkeskustaan kävelykatu Manskin ympäristöön Hallituskadun ja Salpausselänkadun välille.

Kotkassa, Haminassa ja Lappeenrannassa näyttelyvalokuvat on sijoitettu kussakin kaupungissa yhteen pisteeseen. Kotkassa näyttelyyn voi tutustua Kotkan torilla, jossa kuvat löytyvät toriparkin porraskäytävien lasisista sisäänkulkukopeista. Haminassa näyttely sijoittuu myös torille ja valokuvasuurennokset ovat toriaukion kulmassa sijaitsevassa puisessa näyttelykopissa. Lappeenrannassa kuvat ovat nähtävänä näyttelytelineessä Oleksilla.

Vanhojen valokuvien esittämät nykyiset kohteet löytyvät näyttelykuviin sijoitettujen karttapiirrosten avulla. Näyttelyyn opastaa myös esitelehtinen sekä internet-sivut, joista käy ilmi kaikkien viiden kaupungin näyttelykohteet. Elävä kaupunki- esitteitä on saatavana kaupunkien matkailuinfoista.

Näyttelykokonaisuuden toteuttaa Kaakkois-Suomen arkkitehdit SAFA, yhteistyössä alueen museoiden ja rakennusperinnön asiantuntijoiden sekä Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan kanssa. Valtion rakennustaidetoimikunta sekä Kymenlaakson kulttuurivuosi 2012 ovat tukeneet näyttelyn tuottamista.       

 

Lisätietoja

www.elavakaupunki.fi

Patrik Ikäläinen, tuottaja-läänintaiteilija,  puh. 0295 330874

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta

 

Hannu Tylli, puheenjohtaja, puh. 040 5955980

Kaakkois-Suomen arkkitehdit SAFA