Sarjakuvat valtaavat syksyn

Helsingin sarjakuvafestivaalien pääteltta rakentuu Lasipalatsin aukiolle ajalle 7.-9.9.2012. Festivaalien ympärille on järjestetty useita näyttelyitä sekä ohjelmaa. Sarjakuvalle on etsitty erilaisia ilmaisumuotoja ja uusia yhteistyökumppaneita Lasipalatsin läheisyydestä. Seuraavat ohjelmat ovat tuotettu yhdessä Uudenmaan taidetoimikunnan sarjakuvataiteen läänintaiteilijan kanssa.

ANONYYMIT ELÄIMET DIGITAALISINA  4.9.-6.10.
Elisa Studiolla on Anonyymit eläimet -näyttely, joka on tuttu Helsingin Sanomien Nyt-liitteen nettisivuilta. Joonas Lehtimäen sarjakuvat ovat näyttelyssä täysin digitaalisina. Kehyksissä on skannattavia koodeja ja Elisa Studion laitteilla voi lukea Anonyymit eläimet -sarjakuvia.

Lisää Anonyymit eläimet -näyttelystä:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/naeyttelyt/13-naeyttelyt/31-anonyymien-elainten-digitaalinen-vallankumous

 

KAMPIN KAPPELI 7.-9.9.
Täysin uusi aluevaltaus on Kampin Kappeli. Kappelin eteen tulee kaksi sarjakuvanäyttelyä. Toinen näyttely on katselmus Jarkko Vehniäisen tuotannosta.  Jos tuolla ylhäällä on joku -sarjakuvanäyttelyssä on Vehniäisen töistä esillä Kappelin henkeen sopivia sarjakuvia.
Kampin Kappeliin tulee myös näyttely ”Perhe jolla on kissa sai kissanpennut” -Karjalohjan toimintakeskuksen sarjakuvanäyttely. Näyttely siirtyy Sarjakuvakeskuksen Galleria Ruudusta Kampin Kappelille ja muuntautuu ulkoilmanäyttelyksi.

Lisää Kampin Kappelin näyttelyistä:
http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/uusimaa/uutinen/-/news/143802?p_p_auth=LHcb82cc
 

KIRJASTO KYMPPI 8.-9.9.
Kirjasto Kympissä on Sarjakuvafestivaali viikonlopuksi tuotettu esitelmiä, paneeleja ja muuta sarjakuvaohjelmaa. Lauantain teemana ovat supersankarisarjakuvat. Kirjasto Kympissä esitellään valtameren tuolla puolen menestyvä supersankaripiirtäjä Sami Kivelä. Kivelä tunnetaan Amerikkalaisen Moonstonen The Heap - ja Zeroids-sarjakuvista. Lauantaina haastateltavaksi saapuu Mikael Mäkinen. Hänen sarjakuvissaan on toisenlainen sarjakuvasupersankari, joka seikkailee kristillisessä sarjakuvassa. Kovan luokan supersankaripiirtäjien lisäksi lauantaina luennoidaan aiheesta ja päivän päättää vapaapainija ja supersankari, Petteri Tikkasen alter ego, Black Peider. 

Sunnuntai on rakennettu hauskoista ja oivaltavista esityksistä. Muun muassa Kasper Strömman näyttää miten tehdään tee-se-itse versiot designklassikoista. Luvassa on puoli tuntia tiukkaa faktaa, mutta ilman tylsiä faktoja. Pertti Jarla ja Vesa Kataisto esittelevät omat suosikkinsa Punk in Finland nettiportaalin Fingerpori väännöksistä. Pahkasian päätoimittaja Markku Paretskoi sekä sarjakuvapiirtäjät Pauli Heikkilä, Vesa Koskela, Jouko Nuora ja Timo Kokkila valtaavat myös lavan. 

Kirjasto Kympin ohjelman löydät täältä:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/ohjelma/tag/ohjelma/Kirjasto%2010

 

PUSKARADIO 3.-16.9.

Kirjasto Kymppi tarjoaa myös tänäkin vuonna sarjakuvanäyttelyn. JP Ahosen Puskaradio -näyttely pureutuu kuivalla huumorilla ajankohtaisiin aiheisiin. Puskaradio on ilmestynyt Journalisti-lehdessä vuodesta 2009 alkaen.

Lisää tietoa Puskaradio -näyttelystä:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/naeyttelyt/13-naeyttelyt/49-jp-ahonen-puskaradio

 

KIASMA 8.9.

Kiasman upean Päin Näköä! -sarjakuvanäyttelyn ohessa on paljon sarjakuvaohjelmaa. Kiasmassa esitellään niin suomalaista kuin belgialaista korkeatasoista sarjakuvataidetta. Tämän lisäksi on myös keskustelua sarjakuvailmaisun poliittisesta muodosta. Haastattelija Ville Hänninen ottaa selvää, mitä on poliittinen sarjakuva. Joukko poliittisen sarjakuvan kärkitekijöitä kokoontuu keskustelemaan aiheesta voiko taiteen ja huumorin mahdollisuus nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja globaaleja ongelmia. Paneelissa mukana ovat sarjakuvataiteilijat Ville Tietäväinen, Lissu Lehtimaja, Ville Ranta ja Otso Höglund.

Lisää Kiasman ohjelmasta:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/ohjelma/tag/ohjelma/Kiasma


ANIMATRICKS-SPESIAALI: SARJAKUVA-ANIMAATIOT 7.-8.9.

Sarjakuvat ovat toimineet inspiraationa lukuisiin animaatiohin. Animatricks-animaatiofestivaali esittelee Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä kattauksen sarjakuviin perustuvia animaatioita näytöksen ja luennon muodossa.

Kiasman valkokankaan valtaavat muun muassa italialaisen sarjakuvantekijä Hugo Prattin legendaarinen hahmo Corto Maltese ja espanjalaisen Alberto Vázquez'n sarjakuvaan perustuva BIRDBOY, joka on herättänyt ansaittua ihastusta. Se on palkittu parhaana lyhytanimaationa Espanjan Goya Awardseissa sekä kymmenillä muilla palkinnoilla kansainvälisillä festivaaleilla viime vuoden aikana. Suomalaisena genren edustajana esitellään Jouni Viljakaisen kokeellinen animaatio Madonreikä, joka perustuu Tommi Hämäläisen sarjakuvaan.

Lisää tietoa Animatricks -spesiaalista:
http://www.animatricks.net/2012/

 

BAARIEN MIEHET JA NAISET 2.9.-6.10.

Sarjakuvanäyttelyitä viedään myös ihmisten pariin. MA Nummista ja Jupu Kalliota mukaillen näyttely kantaa nimeä ”Baarien miehet ja naiset”.  Ravintola Om´pussa on 14 sarjakuvataiteilijan baarikokemuksia sarjakuvin. Om´pu sijaitsee Kallion Kolmannella linjalla.

Lisää tietoa Baarien miehet ja naiset  -näyttelystä:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi/naeyttelyitae/47-baarien-miehet-ja-naiset


TERVETULOA HELSINGIN SARJAKUVAFESTIVAALEILLE!