Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan rakennus- ja ympäristötaidepalkinto Rurik Wasastjernalle

Kaakkois-Suomen rakennus- ja ympäristötaidepalkinto on Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan jakama julkinen tunnustus, jonka taidetoimikunta jakaa yhteistyössä Kaakkois-Suomen arkkitehdit SAFAn kanssa. Palkinnon tavoitteena on herättää julkista mielenkiintoa rakennettua ympäristöä kohtaan ja edistää keskustelua rakennetun ympäristön laadusta.

Palkinto jaetaan jostain konkreettisesta ja merkittävästä aikaansaannoksesta Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella rakennus- ja ympäristötaiteen alalla. Palkittava saavutus voi olla onnistuneen rakennuksen, rakennuskokonaisuuden tai ympäristötaideteoksen aikaansaaminen. Palkinnon perusteena voi olla myös merkittävä peruskorjaus- tai rakennussuojelukohde, tutkimus, kirja, näyttely, teos tai muu vastaava alaa edistävä aikaansaannos.

Tänä vuonna palkinto myönnettiin Rurik Wasastjernalle teoksesta Muutakin kuin rautatieristeys -  Kouvolan keskustaajaman kaavoitus- ja rakennusperintö

Kuvassa: Rurik Wasastjerna, Edla Mäkelä, Anna-Maija Issakainen
Kuvaaja: Minna Raskinen

 

Palkittavan kohteen valinnut asiantuntijaraati toteaa perusteluissaan:

Mittava teos tuo esiin Kouvolan kaupungin rakennushistoriaa kiinnostavasta ja omaperäisestä näkökulmasta. Kirjan teksti on helppolukuista ja ytimekästä. Selkeät piirrokset ja kartat täydentävät visuaalisesti tasokasta kuvitusta. Kirjalla on varmasti paikallista identiteettiä kohottava vaikutus.

Palkintoraadin jäsenet:

Reetta Ahonen, Kaakkois-Suomen taidetoimikunta

Anna-Maija Issakainen, Kaakkois-Suomen taidetoimikunta

Edla Mäkelä, KaakkoSAFA

Anssi Junkkari, KaakkoSAFA

Jokaisella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien asukkaalla tai yhteisöllä taidetoimikunta ja KaakkoSAFA mukaan lukien on ollut oikeus ehdottaa palkinnon saajaa tiettyyn, ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Ehdolla palkittaviksi kohteiksi olivat myös:

Haminan Työväentalon peruskorjaus ja laajennus 2007-2009

Raadin kommentit: NOON Arkkitehdit ovat onnistuneet erityisesti sisätilojen väri- ja materiaalivalinnoilla aikaansaamaan erinomaisia tilavaikutelmia.

Vanhan Keisarinaseman peruskorjaus Lappeenrannan Snellmaninkadulla

Raadin kommentit: Vanha Keisarinasema on perusteellisesti dokumentoitu ja osittain palautettu alkuperäiseen asuunsa. Erikoismaininta annetaan rakennustarkastukselle painovoimaisen ilmanvaihdon hyväksymisestä.

Kouvolan seurakuntayhtymä, Koiviston talon peruskorjaus 2010-2011

Raadin kommentit: Kohde on kaupunkikuvaa rikastuttava, asianmukaisesti toteutettu peruskorjauskohde, jossa lasten ulkoleikkitilat on huomioitu ansiokkaasti.