Suomen tuntemattomin runoilija Joensuun Varvinpuistoon

Kuvanveistäjä Anssi Kasitonni on Joensuun Penttilänrannan taidekaupunginosan ensimmäisen taidekilpailun voittaja. Kutsukilpailussa oli mukana neljä taiteilijaa, joiden teosehdotuksista kilpailun tuomaristo piti Anssi Kasitonnin Suomen tuntemattomin runoilija -teosta selvästi parhaana, viimeistellyimpänä, sellaisenaan valmiina toteutettavaksi.

Jury luonnehti teosta mystiseksi, yllättäväksi, avoimeksi monille tulkinnoille. Teos kytkeytyy kiehtovasti myös pohjoiskarjalaiseen runoperinteeseen.

Runoilijahahmo on Anssi Kasitonnin mukaan kankaan alla ylevässä asennossa ja odottaa, että pääsisi esittämään upean värssyn kaikelle kansalle.  - Odotus on kuitenkin pitkä, jopa ikuinen. Kukaan ei lopulta saa tietää ken kankaan alla on. Teos on ja pysyy mysteerinä, oodina kaikille pöytälaatikkorunoilijoille, kuvailee taiteilija teostaan.

Pronssiveistos, runoilija luonnollisessa koossa

Anssi Kasitonni tekee runoilijahahmonsa luonnolliseen kokoon, noin 185-senttiseksi. Teos sijoitetaan ensi kesänä Varvinpuiston laitaan puistoviheriölle Pielisjoen rantaraitin varrelle.

Aiemmin Ars Fennica -voittajana tunnettu kuvanveistäjä oli riemuissaan voitostaan kuullessaan. Hän totesi koko taiteilijauransa ajan haaveilleensa julkisen pronssisen veistoksen tekemisestä.  -Nousen nyt oikeiden taiteilijoiden seuraan, kun saan tehdä kilpailun voittajana pronssiveistoksen, veisteli taiteilija.

Kilpailun palkintona oli 30 000 euroa, johon sisältyy teoksen toteuttaminen ja taiteilijapalkkio. 

Toiselle sijalle veistoskilpailussa nousi kuvanveistäjä Antti Immonen teosehdotuksellaan Iloinen sillan rakentaja ja kolmanneksi ympäristötaiteilija Eeva Kaisa Berry teosehdotuksellaan Alkupuut.  Neljäntenä taiteilijana kilpailussa oli mukana kuvanveistäjä Liisa Nikitin teosehdotuksella Siskot.
Kaikkiaan ehdotuksia oli kuusi; Anssi Kasitonni ja Antti Immonen tekivät kaksi ehdotusta.

Varvinpuiston taidekilpailun juryn jäsenet olivat Juha Hämäläinen Penttilänrannan ohjausryhmän puheenjohtaja, kaavoitusarkkitehti Katarina Surakka, professori, kuvanveistäjä Petteri Nisunen, kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen ja intendentti Ulla Pennanen. Petteri Nisunen ja Kirsi Kaulanen olivat juryssä taiteilijoiden esittäminä taideasiantuntijoina.

Lisätietoja kilpailusta:
Hannu Aaltonen, läänintaiteilija, Penttilänrannan taidekoordinaattori, taidekilpailun juryn sihteeri
p 0295 330 911, hannu.aaltonen@minedu.fi

Anssi Kasitonni kuvanveistäjä
p 040 525 4043

Penttilänranta ja taiteilijapankki