Vesi näkyy Penttilänrannan pumppaamon seinillä

Taidemaalari Heidi Vasara maalaa Joensuun Penttilänrannan pumppaamon seiniin taideteoksen, joka koostuu neljästä suurikokoisesta maalauksesta.

– Pumppaamon seinät ovat noin 4x5-metrin ja 4x4-metrin suuruiset. Teen seiniin vesiaiheiset maalaukset, kertoo taiteilija.
Taiteilija luonnehtii tehtävää kohtalaisen vaativaksi työksi sekä maalausten ison koon että tekniikan vuoksi. Hyvin tuttujen öljyvärien sijasta Heidi Vasara käyttää pumppaamon taideteoksessa ulkoseinämaalia, joka on työstöltään hyvin erilaista totunnaisiin taideväreihin verrattuna. Maalauspohja, pelti, on myös poikkeuksellinen. Poikkeuksellista on myös se, että työ on tehtävä kokonaan ulkotilassa.
Ennen ensi kesänä tapahtuvaa työtä taiteilija tutkii ja kokeilee tekniikoita perusteellisesti.

Vesiaihe tilaajan toive

Vesiaiheiset maalaukset pumppaamon seiniin ovat teosten tilaajan toive. Vesi aiheena oli käyttöpäällikkö Anne Savolaisen mukaan alun perin itsestään selvä.
Taiteilija teki viime kesänä luonnoksia teoksiksi ja niistä tilaaja valitsi mieluisimpia.
– Olen todella iloinen, että lähdimme tähän taidehankkeeseen mukaan. Pumppaamosta tulee aivan erilainen, totunnaisesta poikkeava, toteaa  Anne Savolainen.
Jätevesipumppaamo valmistuu lokakuussa. Sääoloista johtuen taideteos pumppaamon seiniin tulee ensi kesänä.

Maakunnan oma tekijä

Heidi Vasara on Penttilänrannan taidekaupunginosan taiteilijoista ensimmäinen pohjoiskarjalainen taiteilija. Penttilänrannan taidehankintatyöryhmän puheenjohtaja, kulttuurijohtaja Janna Puumalainen totesi työryhmän valinneen rakentajille tarjolle jo useita muitakin oman maakunnan taiteilijoita. He eivät ole kuitenkaan vielä tehneet sopimuksia; niiden toteutuessa tekijät julkistuvat.
Aiemmin taideteosten toteuttamisesta Penttilänrantaan ovat tehneet yksityisten rakennuttajien kanssa sopimuksen kuvanveistäjä Pekka Paikkari Sipoosta ja kuvanveistäjä Pertti Kukkonen Helsingistä. Kaupungin rahoittaman taidekilpailun voittajana Varvinpuistoon teoksen toteuttaa kuvanveistäjä Anssi Kasitonni Kangasalta.

Suurin prosenttiperiaatteen kokonaisuus

Penttilänrannan kaupunginosan rakentamisessa toteutetaan taidehankinnassa prosenttiperiaatetta. Kaikissa rakennushankkeissa taiteeseen käytetään kokonaisinvestoinnista yhtä prosenttia vastaava rahamäärä. Penttilänranta on tällä hetkellä Suomen suurin toteutettavana oleva prosenttitaidehanke.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen asettama työryhmä suunnittelee parhaillaan keinoja prosenttiperiaatteen käytön lisäämiseksi eri puolille maata.

Penttilänrannan taiteilijapankki

Penttilänrannan taiteilijapankissa on tällä hetkellä jo melkein 200 taiteilijaa. Taiteilijapankkiin voivat ammattitaiteilijat edelleen ilmoittautua lähettämällä portfolionsa Pohjois-Karjalan taidetoimikuntaan, Kauppakatu 11, 80100 Joensuu.

Penttilänranta ja taiteilijapankki

Lisätietoja:

Hannu Aaltonen

läänintaiteilija, Penttilänrannan taidekoordinaattori
p. 0295 330 911, hannu.aaltonen@minedu.fi