Soiva Siili ja kantelemestari Ivan Kieleväinen kiertueella Karjalan Kannaksella 5.-11.11.2012

Karjalan tasavallan vuoden 2012 Pohjois-Suomen kulttuurivuosi jatkuu Oulun vuoden taiteilijan 2012 Soivan Siilin ja vienankarjalaisen kansanmuusikon Ivan Kieleväisen kiertueella viikolla 45 Karjalan Kannaksen alueen päiväkodeissa ja kouluissa.

Karjalan tasavallassa vietetään vuoden 2012 aikana Pohjois-Suomen kulttuurivuotta. Vuoden aikana eri puolilla Venäjän Karjalaa on tarjolla pohjoissuomalaista kulttuuria säveltaiteen, kirjallisuuden, sirkuksen, kuvataiteen, näyttämötaiteen ja lastenkulttuurin osalta. Vastavuoroisesti on tarkoitus, että vuoden 2013 aikana Karjalan tasavalta esittäytyy Pohjois-Suomen alueella erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa monipuolisesti.

Hankkeen tavoitteena on ollut paitsi esitellä toimintaa rajan molemmin puolin, myös luoda yhteistyöverkostoja suomalaisten ja venäläisten toimijoiden kesken. Erityisesti painotetaan yksittäisten taiteilijoiden, taidelaitosten ja taiteilijajärjestöjen yhteistyön synnyttämistä ja kehittämistä.

Kulttuurivuoden järjestelyistä vastaavat Lapin ja Oulun läänin taidetoimikunnat yhteistyössä Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön, Suomen Petroskoin konsulaatin ja monien muiden eri toimijoiden kanssa.

Oulun läänin osalta viimeisenä tapahtumana vuoden 2012 ohjelmassa lastenmusiikkiyhtye Soiva Siili tekee kiertueen Karjalan tasavallassa yhdessä vienankarjalaisen kanteleensoittaja Ivan Kieleväisen kanssa. Esityksessä Kieleväinen ja Soiva Siili duo yhdistävät laulunsa ja karjalaisen kansanmusiikin. Itäkarjalainen kansanmusiikki ja Soivan Siilin lastenlaulut eivät ota mittaa toisistaan vaan soutavat yhdessä samaa alati uusiutuvan perinteen venettä.

Trio on konsertoinut Suomen kouluissa ja päiväkodeissa jo yli 200 kertaa. Marraskuussa 2010 trio oli viikon kiertueella ja marras-joulukuussa 2011 kahden viikon kiertueella Kalevalan laulumailla, Vienan Karjalassa. Esiintymisiä itärajan takana on kokoonpanolle kertynyt noin 50. Esitystä on kilvan kiitelty sekä Suomessa että Karjalassa.