LiikKUVAT - Videotaidetta hoitolaitoksiin

Jemina Lindholmin ja Elina Ylhäisin Lauantai

Kaupin sairaalassa Tampereella on LiikKUVAT -projektiin liittyen esillä uusi valikoima videotaidetta 31.1.2013 asti.

L i i k KUVAT on Kaupin sairaalassa Tampereella toteutettava hanke, jonka tarkoituksena on tutkia video-, media- ja elokuvataiteen keinoin toteutettujen teosten esitysmahdollisuuksia hoitolaitoksissa. Se tarjoaa mahdollisuuksia tuottaa uudenlaisia elämyksiä myös niille ihmiselle, joiden elämä on erilaisten fyysisten tai henkisten rajoitteiden kahlitsemaa. LiikKUVAT -projekti haluaa tuoda sisällöllisiä ja esitysteknisiä vaihtoehtoja televisiolle, joka hoitolaitoksissa on yleensä ainoa liikkuvan kuvan esitysmuoto.

 

LiikKUVAT -projekti alkoi 2010 yhteistyöprojektina, jossa tuottajana on Tampereen nykytaiteen museo ja kumppaneina Pirkanmaan taidetoimikunta, Tampereen kaupungin laitoshoito sekä Tampereen kaupungin museopalveluiden TAITE -yksikön Konkarit -hanke. Videoteoksia koekäyttöön on lainannut suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-ARKKI ja kuvataiteilijat.

 

Vuodenvaihteen videoteokset Kaupin sairaalassa:

 

  • Osasto 3A:n päivähuoneessa on esillä Jemina Lindholmin ja Elina Ylhäisin videoteos Lauantai vuodelta 2012.

Pullataikina kohoaa pyyhkeen alla. Mikään ei voita kevätauringossa kuivuvien lakanoiden tuoksua. Korvapuusteihin ei voi laittaa liikaa sokeria tai voita. Puustin muoto ja tapa viikata lakanat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Kun puhtaat lakanat ovat viikattuina liinavaatekaapissa, on aika juoda iltapäiväkahvit.

 

  •  3. kerroksen porrastasanteella on esillä Hinni Huttusen Ihana Tanssi vuodelta 2012:

  "Kolme minun mielestä ihanaa asiaa: kukat, turkoosi ja tanssiminen."
Jemina Lindholm,  Elina Ylhäisi ja Hinni Huttunen ovat kolmannen vuoden kuvataideopiskelijaoita Tampereen ammattikorkeakoulusta. Teokset on tehty keväällä 2012 osana Taiteen tuottaminen -kurssia, ohjaavana opettajana toimi Fanni Niemi-Junkola.

Hinni Huttunen: Ihana tanssi

 

 

  • Viriketila Virkussa on esillä Fanni Niemi-Junkolan lyhytelokuva Yksi ja monta 2010

Teos kertoo erään perheen tositarinan henkilöiden itsensä esittämänä. Taiteilijan lähtökohtana on kuvata tavallisia mutta erimuotoisia perheitä,
 jossa asiat ovatkin muuttuneet. Tytön molemmat vanhemmat kuolevat ja isoisä ottaa isän roolin perheessä. Tytön läheiseksi ystäväksi tulee oma hevonen, joka sekin joudutaan lopettamaan jalkavamman takia. Tyttö hankkii itselleen uuden hevosystävän ja isoisäkin tulee mukaan hevoshommiin. Näin elämä jatkuu eteenpäin kaikesta huolimatta.
 

Fanni Niemi-Junkola: Yksi ja monta

 

 

Lisätietoja:

Sirpa Joenniemi, kuvataideintendentti, 050-5549492

Henrietta Lehtonen, kuvataiteilija 040-8658329

Teoksiin pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan; Kirsti Taskinen puh. 040 800 4571