Varsinais-Suomen taidetoimikunta jakoi neljä taidepalkintoa

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt vuodelle 2012 neljä taidepalkintoa. Palkitut ovat kuvataiteilijat Heikki Marila ja Hanna Seppänen, nukketeatteritaiteilija Ishmael Falke ja kirjailija Riku Korhonen. Palkinnot ovat suuruudeltaan 2000 €. Taidepalkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle Varsinais-Suomessa vaikuttavalle taiteilijalle.

Hanna Seppänen on valmistunut Turun Taideakatemiasta vuonna 2008 ja luonut sen jälkeen uraa valtakunnallisesti omintakeisella tyylillään. Muun muassa lapsuuden muistikuvista ammentava Seppänen on erikoistunut suurikokoisiin hiilipiirroksiin. Seppänen työskenteli Turun Taideyhdistyksen ylläpitämän Henry Lönnforsin ateljeen stipendiaattina 2009–2011.

Heikki Marila on viime vuosina ollut yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kuvataiteilijoista. Marila sai vuonna 2011 Carnegie Art Awardin toisena suomalaisena taiteilijana. Marila käyttää töissään runsaasti taidehistoriallisia viitteitä vuosisatojen takaisiin mestareihin. Carnegie-palkintonäyttelyssään Marilalta oli esillä suurikokoisia kukka-asetelmia.

Ishmael Falke on ollut merkittävä suunnannäyttäjä turkulaisen nukketeatterin kentällä. Hän on työskennellyt sekä sooloesiintyjänä että Sixfingers-teatteriryhmässä. Viime vuosien tärkeitä töitä ovat olleet mm. Mikropatia-festivaali sekä Tehdas Teatterin ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotanto Iso prinssi ja Pikku prinssi. Vuonna 2011 Ishmael Falkelta julkaistiin kirja Keppi, porkkana ja mustalaatikko, jonka tarkoituksena on antaa eväitä nykynukketeatterin ymmärtämiseen.

Riku Korhonen on luonut määrätietoisesti lyhyessä ajassa merkittävän kirjallisen uran. Korhonen on saanut jo useita kirjallisuuspalkintoja, mm. Euroopan komission kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010 teoksellaan Lääkäriromaani. Korhonen on hyvä esimerkki tuleville kirjailijoille: ensin hän oli Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opiskelijana, sitten koulutuksen vetäjänä ja siirtyi ammattikirjailijan uralle.

Taidetoimikunta myönsi myös kaksi Vuoden kulttuuriteko -kunniamainintaa. Laitilan kaupungin kulttuurisihteeri Jukka Vehmas on tehnyt elämäntyönsä kulttuurin ruohonjuuren kasvattamisessa. Hänen kädenjälkensä näkyy kaikessa Laitilassa ja myös laajemmin Vakka-Suomessa tehtävässä kulttuurityössä. Lisäksi Vehmas on aktiivinen pelimannimuusikko.

Toisen kunniamaininnan taidetoimikunta myöntää Oheistaidekodille. Vehmaan kuntaan syntyi uusi taiteen keskus, kun kuvataiteilija Outi Heiskanen päätti avata keskustan vanhaan eläinlääkärintaloon vuonna 2011 Oheistaidekodin. Jo heti ensimmäisenä kesänä Oheistaidekodista tuli vireä taidekeskus, ja vuonna 2012 Oheistaidekodissa järjestettiin merkittävien suomalaisten kuvataiteilijoiden yhteisnäyttely sekä tapahtumia ja työpajoja.

                                                                                        

                                       

                          

                                                                                                                                                                                                               

Lisätietoja
Henri Terho
Pääsihteeri
Varsinais-Suomen taidetoimikunta
p. 0295 330 901
henri.terho@minedu.fi