Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2012 Taidepalkinto arkkitehdeille Vesa Oiva ja Selina Anttinen: Kaisa-talo

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 Taidepalkinnon Kaisa-talon arkkitehdeille Vesa Oivalle ja Selina Anttiselle. Taidepalkinto jaetaan uusmaalaiselle taiteilijalle huomionosoituksena ajankohtaisesta ja merkittävästä taiteellisesta toiminnasta. Palkinto on suuruudeltaan 6 000 €.

Kaisa-talo Helsingin Kaisaniemessä edustaa uutta kirjastoarkkitehtuuria. Arkkitehdit Vesa Oiva (s. 1973) ja Selina Anttinen (s. 1977) Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:stä voittivat Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjastosta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun vuonna 2008. Suunnitelmassa yhdistyvät kaupunkivallinen oivaltavuus ja rikas tilamaailma. Punatiilestä ja lasista rakennettu kirjasto kohosi tavaratalokiinteistön tilalle Kaisaniemen vilkkaasti liikennöityyn kulmaukseen ja avattiin tänä syksynä yleisölle. 

Tumma tiilimuuraus ja neliömäinen rasteriaukotus liittävät rakennuksen kauniisti vanhaan kaupunkiympäristöön, mutta kaarevat isot lasi-ikkunat kertovat tästä ajasta ja uudesta avoimuudesta. Interiöörin soikeat valokuilut kerrosten läpi ja laajat kierreportaat luovat viihtyisää ja elämyksellistä julkista tilaa, joka on kaikille avoinna. Oleskelupaikat ja työtilat kokoelmien ohella tarjoavat opiskelijoille ylellistä arjen ympäristöä. 
 
Arkkitehdit Vesa Oiva ja Selina Anttinen ovat nuoren polven suomalaisten suunnittelijoiden lahjakasta kärkeä. He ovat saaneet nuoresta iästä huolimattaan jo useita palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Kaisa-talo on AOA -arkkitehtien ensimmäinen toteutettu työ Helsingissä ja se on jo saanut kansainvälistä mainetta arkkitehtuuripiireissä niin Veneziassa kuin Japanissa. Tulevaisuudessa heidän kädenjälkeään nähdään mm. Jätkäsaaren ja Kalasataman asuinkortteleissa. 
 
Kirjastorakennus osoittaa, että arkkitehtuurin taide on parhaimmillaan ihmistä ja elinympäristöä hoitavaa ja eheyttävää. Helsinki on saanut Kaisa-talon myötä merkittävän uuden arkkitehtuuriteoksen, jonka ajattomuus ja rikas tilamaailma ilahduttavat kaupunkilaisia vielä vuosisatojenkin päästä.
 
Lisätietoja: 
Pirjo Sanaksenaho, Uudenmaan taidetoimikunnan varapuheenjohtaja, p. 050- 571 4900 ja pirjo.sanaksenaho@aalto.fi
Hanna Susitaival, Uudenmaan taidetoimikunnan pääsihteeri (oto), P. 0295 330 910 ja hanna.susitaival@minedu.fi