Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2012 Artium Cultori- palkinto elokuvaohjaaja Klaus Härölle

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 Artium Cultori -palkinnon elokuvaohjaaja Klaus Härölle. Palkinto myönnetään huomionosoituksena taiteen ja kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Artium Cultori-palkinto on kuvanveistäjä Pirkko Nukarin suunnittelema pronssinen pienoisveistos Metsätähtimalja.

 

Elokuvaohjaaja Klaus Härö (s. 1971) on luonut filmintekijänä persoonallisen ja vahvan sekä omaleimaisen tyylin. Hän kuuluu suomalaisen elokuvan uuden nousun merkittävimpiin taiteilijoihin. Hän on syntynyt ja asunut lähes koko ikänsä Porvoossa. Taiteiden maisteriksi hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitoksen ohjauksen ja käsikirjoituksen linjalta.
 
Härö on toiminut elokuvaohjaajana ja käsikirjoittajana noin 20 vuotta. Hän on tehnyt elokuvia sekä suomen että ruotsin kielellä. Hän on voittanut filmeillään runsaasti kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Yhteensä hän on saanut yli 60 palkintoa kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Härö on saanut palkintoja sekä lasten ja nuorten elokuvista että aikuisille suunnatuista tuotannoista. Hänen elokuvansa ovat käsitelleet hyvin vaikuttavasti ja herkästi suomenkielisten lasten elämää Ruotsissa.
 
Kaksi Härön elokuvaa, ”Näkymätön Elina” ja ” Äideistä parhain ” ovat olleet Suomen Oscar-ehdokkaina. ”Näkymättömästä Elinasta” hänelle on myönnetty Ruotsissa ensimmäisenä ulkomaisena elokuvantekijänä Ingmar Bergman-palkinto. Samoin hän on saanut tästä elokuvasta Berliinin filmifestivaaleilla parhaan nuortenelokuvan kristallikarhun. Härön ohjaama ja käsikirjoittama ”Postia pappi Jakobille” on saanut myös ansaittua tunnustusta.       
 
Lisätietoja:
Jouni Mykkänen, Uudenmaan taidetoimikunnan puheenjohtaja, p. 050-648 47 ja jouni.mykkanen@netti.fi 
Hanna Susitaival, Uudenmaan taidetoimikunnan pääsihteeri (oto), p. 0295 330 910 ja hanna.susitaival@minedu.fi