Lastenkulttuurin valtionpalkinto näyttelijä Jouni Jalarvolle ja kirjailija Tuula Korolaiselle

Näyttelijä Jouni Jalarvon esittämä Pesosen hahmo saapuu Viiru-kissansa kanssa esityspaikalle polkupyörällä.

Näyttelijä Jouni Jalarvo ja kirjailija Tuula Korolainen saivat lastenkulttuurin valtionpalkinnot, suuruudeltaan 15 000 euroa. Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiistaina 20. marraskuuta.

Kotkalainen näyttelijä Jouni Jalarvo (s. 1947) on tehnyt pitkään ja intohimoisesti työtä lastenteatterin parissa. Hän vie teatteria sinne, missä lapset ovat: kouluihin ja päiväkoteihin. Lukuisat lapset ovat saaneet ensikosketuksensa teatteriin Jalarvon kiertue-esityksessä.

Kymenlaaksossa Jalarvo tunnetaan paremmin Pesosena, sillä hän on esittänyt tarinoita Sven Nordqvistin luoman hahmon pohjalta vuodesta 1999. Vuosien varrella hän on esittänyt Pesosesta ja Viiru-kissasta kolmea eri tarinaa, jotka ovat tarkoituksellisen vanhanaikaisia ja lämminhenkisiä. Esitykset ovat intiimejä ja luovat katsojalle merkityksellisen kokemuksen. Esitystä katsoo pieni ryhmä kerrallaan.

Satoi tai paistoi, Pesosen hahmo saapuu Viiru-kissansa kanssa esityspaikalle polkupyörällä. Pyörän perässä hän vetää vaunua, jossa lavastus ja pieni valo- ja äänikalusto kulkevat mukana. Lapset voivat seurata, kun Jalarvo pystyttää esitystä. Esityksen jälkeen lapset pääsevät jututtamaan Jalarvoa samalla kun tämä pakkaa pyöräänsä.

Jalarvo on esiintynyt Pesosena jo 266 kertaa. Esityksen on nähnyt 18 627 katsojaa.

Esiintymismatkoista on kertynyt pyörän mittariin 1 861 kilometriä, mikä tekee noin 100 metriä katsojaa kohden.

 

Tuula Korolaisen johdolla Onnimanni-lehdestä on kehittynyt korkeatasoinen lastenkulttuurin tutkimuksen ja popularisoinnin foorumi. - Kuva: Anneli Salo.

 

Tuula Korolaisen (s. 1948) ura lastenkulttuurin edistäjänä on jatkunut yli 30 vuotta. Hän toimii aktiivisesti myös lastenkirjailijana ja lastenkirjallisuuden suomentajana.

Korolaisen lastenkirjatuotanto ulottuu pienten lasten riimeistä tietokirjoihin. Tuotannon laadusta kertoo, että Korolainen on saanut teoksestaan Kuono kohti tähteä (2005) Finlandia Junior -palkinnon ja että hänelle on myönnetty yhdessä Riitta Tuluston kanssa Tietopöllö-palkinto (2001) lapsille ja nuorille kirjoitetuista tietokirjoista.

Merkittävän työn Korolainen on tehnyt erityisesti lastenkulttuurin esittelijänä ja arvioijana: hän on lähes neljännesvuosisadan, vuodesta 1988 lähtien, toiminut Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin, nykyisen Lastenkirjainstituutin lehden Onnimannin päätoimittajana. Julkaisu on Korolaisen aikana monipuolistunut ja vahvistunut niin sisällöllisesti kuin visuaalisestikin. Lehden artikkeleista on äskettäin ilmestynyt antologia Satusaappaat ja runopilli (2011), jonka Korolainen toimitti yhdessä Arja Kanervan kanssa.

Lastenkirjakritiikkien palstatilan pienentyessä päivälehdistössä lastenkulttuurin laaja-alainen ja syventävä seuranta erikoisjulkaisussa on entistä tärkeämpää. Tuula Korolaisen johdolla Onnimannista on kehittynyt korkeatasoinen lastenkulttuurin tutkimuksen ja popularisoinnin foorumi.

-- -- --

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myöntää Taiteen keskustoimikunta tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta työstä lastenkulttuurin parissa tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

Lisätietoja: taidesihteeri Ansa Aarnio, puh. 0295 3 30701.