Lastenkulttuurin valtionpalkinto 2012 Jouni Jalarvolle Kotkasta

Taidetoimikunta ehdotti onnistuneesti lastenkulttuurin valtionpalkintoa Jouni Jalarvolle. Taidetoimikunta kiittää ja onnittelee Jalarvoa. Taidetoimikunta ehdotti Lapsenpäivä-palkintoa Irti-teatterille sen määrätietoisesta työstä nuorten harrastajateatterin parissa Imatralla. Irti-teatteri ei saanut palkintoa, mutta taidetoimikunta haluaa onnitella teatteria 20 vuotta kestäneestä työstä. Ohessa toimikunnan perustelut sekä Jouni Jalarvosta että Irti-teatterista.

Perustelut Jouni Jalarvosta

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta esittää Taiteen keskustoimikunnalle kotkalaista näyttelijää Jouni Jalarvoa lastenkulttuurin valtionpalkinnon saajaksi vuonna 2012. Palkintoehdotuksemme perustuu hänen pitkään intohimoonsa lastenteatterin ja erityisesti lasten luokse menevän lastenteatterin hyväksi tekemästään näytelmä- ja pyöräilytyöstä.

 

Kotkan kaupunginteatterin näyttelijä Jouni Jalarvolle lastenteatteri on ollut sydämen asia koko hänen pitkän uransa aikana. Tämä vakaumus on kiteytynyt viimeisten 14 vuoden aikana siinä, miten Kotkassa ja laajemminkin Kymenlaaksossa hänet tunnetaan erityisesti Pesos-hahmostaan, joka kiertää Viiru-kissan kanssa päiväkodeissa ja kouluissa polkupyöräkyydillä. Kymenlaaksossa usein kuuluva kommentti on: Pesonen on taas lähtenyt kiertueelle!

 

Tämän pyöräilevän teatterintekijän ansiosta useat ikäluokat ovat ehtineet saada ensimmäisen teatterikokemuksen Jalarvon esityksissä. Hän on esittänyt Sven Nordqvistin lastenkirjahahmoon pohjautuvia tarinoita jo vuodesta 1999. Vuosien 1999-2004 aikana Jalarvo kiersi erityisen ahkerasti lapsiyleisöjä. Tämän jälkeen tuli vuosien tauko, kunnes Jalarvon oman innostuksen ja uusien lapsiyleisöjen tavoittamisen takia hän pääsi aloittamaan kiertämisen uudestaan vuodesta 2011 näihin päiviin asti. Kiitokset luonnollisesti kuuluvat osaltaan Kotkan kaupunginteatterille, joka on viime vuosina erityisesti halunnut avata toimintaansa yhä laajemmalle yleisölle, eikä jäädä pelkästään teatterin seinien sisällä oleville näyttämöille.

 

Numerot ja metrit puhuvat Jalarvon puolesta

 

Jalarvon polkupyörätyössä kunnia-asiana on ollut esittää teatteria lasten luona päiväkodeissa ja kouluissa. Hän esityksensä on tarkoitettu pienille katsojaryhmille kerrallaan. Niinpä esityksiä onkin tähän päivään mennessä kertynyt peräti 266 kappaletta ja niistä on nauttinut 18.627 katsojaa. Jounilla on kiertueella mukana Viirun ja Pesosen vieraskirja. Kirjoihin on raapustettu lähes 13.000 nimeä tai puumerkkiä.

 

Tähän päivään mennessä Jalarvo on pyöräillyt 1.861 kilometriä esitysmatkoillaan, mikä tarkoittaa noin 100 metriä katsojaa kohden!

Ja pyöräily sen kun jatkuu, kilometrit lisääntyvät, nimet kertyvät kirjoihin ja lapset kokevat teatterintaikaa usein ensimmäisen kerran elämässään.

 

Merkillepantava seikka on kiertämistapa. Satoi tai paistoi, Pesonen saapuu esityspaikalle polkupyörällä. Pyörän perässä on kuljetusvaunu, jossa lavastus sekä pieni valo- ja äänikalusto kulkevat. Jalarvo pystyttää itse esityksen ja lapset saavat seurata tapahtumaa ja kysellä esitykseen liittyviä tärkeitä kysymyksiä. Näin lapsikatsojat pääsevät seuraamaan teatteria eri tavalla kuin valitettavan harvinaisiksi kuntatalouden puristuksissa käyneissä vierailuissa kaupunginteattereiden lastennäytelmäesityksissä. Esityksen jälkeen on taas mahdollista jututtaa Jalarvoa/Pesosta, kun hän purkaa esityksen. Sitten pyörä pakataan, ja Pesonen lähtee kohti uusia seikkailuja.

 

Vuosien varrella Jalarvo on esittänyt lapsille kolmea eri Viiru ja Pesonen –tarinaa, jotka ovat tarkoituksellisen vanhanaikaisia ja lämminhenkisiä; ne luovat hyvin intiimin ja merkityksellisen kokemuksen lapsikatsojille.

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan mielestä tämä ainutlaatuinen pyöräilevä lähestymistapa, pitkät kilometrit ja valtava luottamus lasten oikeuteen kokea teatteria pitäisi palkita Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla. Ja ehdotuksen jättämisen jälkeenkin kilometrejä ja esityskertoja on kertynyt aina vain lisää.

 

 

Perustelut Irti-teatterista

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta esittää Lapsenpäivä-palkintoa vuonna 2012 annettavaksi imatralaiselle Irti-teatterille sen pitkäaikaisesta ja määrätietoisesta työstä nuorten harrastajateatterin parissa Imatralla.

 

Palkintoehdotusperusteluissamme nostamme esiin sen, että Irti-teatteri on tänä vuonna 20 vuotta täyttävä imatralainen nuorisoteatteriksi perustettu harrastajateatteri, joka järjestää toimintaa eri ryhmissä alle kouluikäisistä taaperoista aikuisten ryhmään. Kaikkiaan teatterin toiminnassa pyörii vuosittain toista sataa nuorta harrastajaa. Tämä muodostaa Imatralla ja laajemminkin alueella kunnioitettavan määrän nuoria ja aikuisia yhteisen kunnianhimoisen kulttuurisen toiminnan tuoksinassa.

 

Irti-teatteri toimii Vuoksenniskan Nuorisoseuran alaisuudessa (www.vunsry.net). Palkinnolla osoitettaisiin kunnioitusta ja arvostusta myös nuorisoseurojen pitkäjänteiselle kulttuurityölle nuorten parissa. Harrastajateatteritoiminnan on valtakunnallisesti todettu estävän nuorten syrjäytymistä sekä voimistavan nuoria saattamalla heidät ryhmän avulla omaehtoiseen ja itselliseen toimintaan. Irti tekee alueelle hyvää. Irti mahdollistaa kolmannen sektorin toimijana hienon ja pitkäjänteisen kaaren, joka tarvitsisi valtakunnallistakin huomiota osakseen.

 

Irti-teatteri on imatralaisten pitkäjänteistä ja intohimoista toimintaa nuorten ja kulttuurin hyväksi. Teatterin kasvatuksellinen ja elämyksellinen ote on hyvin vahvaa ja ilahduttavan suunnitelmallista. Irti-teatteri on pystynyt nostamaan vuosien varrella omia kasvattejaan osaksi koko teatteritoimintaa. Vaikka teatterin perustajajäsen Jorma Piispanen ohjaa edelleen ryhmiä, niin hänen apunaan on kasvava joukko irtiläisiä nuoria. Näin kauniisti toteutuu ajatus vanhempien osaajien tietotaidon välittymisestä nuorille ja nuorten tietotaidon hyväksymisestä osaksi ryhmien toimintaa.

 

Aiemmin Jorma Piispanen on palkittu Imatralla ansioistaan muun muassa Imatra-mitalilla. Myös paikallinen Pelastakaa Lapset ry antoi pari vuotta sitten Irtille Vuoden lapsellinen teko -palkinnon.

Irti nuorin ryhmä koostuu alle kouluikäisistä taaperoista. Tässä ryhmässä teatteria harrastetaan leikinomaisesti. Ryhmiä on perustettu kaikille ikäryhmille: Mantelit on 6-10 -vuotiaille, Pippurit 11-14 -vuotiaille ja yli 14-vuotiaille on oma Irti-ryhmä. Koska irtiläiset eivät halua jättää Irti-teatteria myöhemminkään niin pitkäjänteisen työn seurauksena perustettiin aikuisten ryhmä neljä vuotta sitten. Tämäkin ryhmä on tehnyt joka vuosi Imatran seudulle vähintään yhden näytelmän vuodessa.

Irti-teatterin tilat sijaitsee Imatran Mansikkalassa Tainionkosken työväentalon vuokratiloissa Asemantiellä, missä ryhmät toimivat talvisin. Kesällä Irti tuottaa kesäteatteria Vuoksenniskan Nuorisoseuran Asemapaikan kesäteatteriin Imatrankoskelle.

Irti-teatterin palkitsemisella opetus- ja kulttuuriministeriö muistaisi alueellisesti ja paikallisesti merkittävää toimintaa, joka laajuudessaan ja pitkäjänteisyydessään palvelee yhä uusia sukupolvia lapsia ja nuoria. Tämä jos mikä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriteko.

 

Lisätietoja:

Petri Pietiläinen

Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan ma. pääsihteeri

p. 0295 330 870