Lapsenpäivä -palkinto Mikkelin Poikateatterille

(kuva: Riitta Moisander)

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi Lapsenpäivä -palkinnon 20.11.2012 klo 13.00 Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä MIKKELIN POIKATEATTERILLE. Palkintoa vastaanottamassa Helsingissä olivat Kati Kinnunen, Atte Hänninen ja Aleksi Jalonen.

Etelä-Savon taidetoimikunnan perustelut Lapsenpäivä -palkinnon ehdotukselle:

Suomen Paras Poikateatteri on toiminut Mikkelissä jo vuodesta 2008. Koska ryhmä uudistuu ainakin osittain joka vuosi, se on kulkenut myös nimillä Hotmales, Alfamales ja nykyisin Mikkelin Poikateatteri. Koko ajan yhdistävänä tekijänä on ollut ryhmän johtaminen: luotsaajana on toiminut ilmaisutaidon lehtori Katariina (Kati) Kinnunen.

Poikateatteri aloitti toimintansa syksyllä 2008 Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotisen Myrsky-hankkeen turvin. Ensimmäinen ryhmä nimesi itsensä Hotmalesiksi ja laati oman käsikirjoituksensa Kohtauksia. Siinä pohdittiin suomalaisen miehen identiteettiä, suhdetta isään, perinteiseen mieskuvaan ja naisiin. Ryhmässä oli loppumetreille asti kymmenen 16 – 18-vuotiasta poikaa. Ryhmä valittiin 2009 Tetris-festivaaliin, jossa se palkittiin.

Syksyllä 2009 aloittanut ryhmä tuotti materiaalia näytelmään Sattumia, jossa vähän hassahtanut miestutkija tutkaili suomalaisen miehen historiaa kivikaudesta nykypäivään. Ryhmä valittiin esiintymään Ramppikuume-festareille Kankaanpäähän, jossa se palkittiin nuorten varjoraadin pystillä, pienellä stipendillä ja kahdella kunniakirjalla koskettavasta näyttelijäntyöstä. Ryhmässä oli mukana 14 16 – 19-vuotiasta poikaa.

Vuonna 2010 aloittanut ryhmä Suomen Paras Poikateatteri käsikirjoitti kouluparodian Pirstaleita, jossa tutkittiin yläkoululaisten rooleja ja sitä, mitä niiden takaa löytyy. Ryhmä palkittiin jälleen Ramppikuume-festareilla. Työväen Näyttämöpäivillä se nousi yleisöäänestyksen suosikiksi ja pokkasi himoitun kiertopalkinnon. Poikia oli mukana 15, ikähaitarista 16 – 18.

Kun Myrsky-hanke loppui, ryhmä sai kodin Mikkelin lukiosta syksyllä 2011, mutta mukaan otettiin poikia myös muista oppilaitoksista. Ryhmä on saanut myös Myrsky-hankerahaa Suomen lasten ja nuorten säätiöstä, jonne rahoitus siirtyi 2011. Ryhmään otettiin uusia innokkaita poikia ja se tuotti tekstin Suomi – Finland no more, joka käsitteli sitä, miltä Suomi näyttää 50 vuoden kuluttua, jos äärioikeistolaiset liikkeet saavat vallan ja rajat suljetaan maailmalta. Ryhmässä oli 16 poikaa, iältään 16 – 18-vuotiaita. Pirstaleita ja Suomi –Finland no more olivat ryhmän Etelä-Savon kiertue-esityksiä toukokuussa 2012. Poikateatteri esiintyi Haukivuorella, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.