Taiteen valtionpalkinnot Heikki Salolle, Piknik Frequencylle ja Saamelaistaiteen tukiyhdistykselle

Heikki Salo on yksi taiteen valtionpalkinnon saajista. Kuva: CC BY.

Taiteen keskustoimikunnan myöntämät taiteen valtionpalkinnot saivat tänä vuonna sanoittaja ja säveltäjä Heikki Salo, Piknik Frequency ry ja Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry (Sámedáidaga doarjjasearvi rs). Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnot luovutti kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki maanantaina Helsingissä.

Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Taiteen keskustoimikunnan palkintoperustelut:

Sanoittaja ja säveltäjä Heikki Salo (s. 1957) nousi 1980-luvulla esiin Miljoonasade-yhtyeen solistina, tekstintekijänä ja säveltäjänä. Yhtye saavutti nopeasti suositun ja arvostetun aseman, johon keskeisesti vaikutti Heikki Salon harkittu ja rikas tekstimaailma. Olikin selvää, että Salon perinteitä kunnioittava mutta ajassa rohkeasti liikkuva tarinankerronta ei jää ohimeneväksi ilmiöksi. Hän onkin monitahoisen ja tasokkaan tuotantonsa myötä vakiintunut yhdeksi sukupolvensa keskeisimmäksi tekstintekijäksi. 

Oman, henkilökohtaisen laulaja- ja lauluntekijäuransa lisäksi Heikki Salo on onnistuneesti laajentanut työtään kirjoittajana ja säveltäjänä muille taiteilijoille, myös näyttämötaiteen puolelle. Musiikkiteatterin puolella Salo on tehnyt niin käännöksiä kuin alkuperäisteoksiakin.

Heikki Salo on erittäin vahvan luomisvireen omaava taiteilija, jonka työn tulokset rikastuttavat persoonallisella tavalla maamme kulttuuria.

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestetty Pikseliähky Festivaali on Piknik Frequency ry:n suurponnistus, joka on kasvanut pienestä tapahtumasta merkittäväksi kansainväliseksi festivaalisarjaksi ja yhteistyöverkostoksi. Pikseliähkyn voi sanoa olevan aina eturintamassa, tuoreena ja ajassa liikkuviin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin reagoivana. Vuoden 2012 Pikseliähkyn teemana oli Do-it-with-others; siis suomalaisittain talkoohengessä sosiaalisen median avulla ratkottiin ja etsittiin vaihtoehtoisia ratkaisuja ihmiskunnan peruskysymyksiin. Uskollisena alkuperälleen Pikseliähky oli tänäkin vuonna utopistinen ja idealistinen ja uskoi että taiteilijat, muotoilijat ja uuden kehittäjät voivat todella vaikuttaa yhteiskunnassa.

Pikseliähkyn taide on aina ollut taiteiden välisillä raja-alueilla. Kun festivaali alkuaikoinaan keskittyi tietokonetaiteen demojen esittelyyn, nyt Pikseliähkyssä ovat esillä biotaiteen, robottitekniikan, laskennallisen valokuvauksen ja sosiaalisen median keinoin tuotetut teokset.
Kymmenvuotias Pikseliähky jatkaa kehittymistään ja sen merkitys kasvaa myös ympärivuotisen Pixelversityn työpajojen ja tapahtumien myötä.

Saamelaistaiteen tukiyhdistys, saameksi Sámedáidaga doarjjasearvi rs on järjestänyt vuodesta 1999 lähtien alkuperäiskansojen elokuvafestivaalia. Tällä Inarissa kaamoksen aikaan järjestetyllä festivaalilla nähdään saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen elokuvia. Saamelaismuseo Siidan lisäksi elokuvia esitetään elämyksellisessä lumiteatterissa tähtitaivaan ja revontulien alla, yleensä paukkuvassa pakkasessa. Uutena esityspaikkana on tammikuussa avatun Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen auditorio, jonne mahtuu yli 400 katsojaa.

Skábmagovat on Pohjois-Suomen monikulttuurisimpia tapahtumia: se tuo yhteen alkuperäiskansojen elokuvantekijöitä eri puolelta maapalloa ja kerää laajan kansainvälisen yleisön. Tapahtumalla on suuri merkitys paikallisesti, mutta myös koko Pohjoiskalotin alueelle.

Festivaali vahvistaa saamelaisen elokuvan asemaa tekemällä sitä näkyväksi. Se on myös nostanut esiin uusia lahjakkaita elokuvantekijöitä. Kesäkuussa julkaistiin Sámi Film -tietokanta, joka sisältää tietoa saamelaisista elokuvista ja tv-tuotannoista. Saamelaistuotannoiksi on monikielisessä tietokannassa laskettu ne, joissa saamelaisia on ollut keskeisissä tehtävissä (esim. ohjaajana, tuottajana, käsikirjoittajana).

Skábmagovat-festivaalilla on myös saamelaista identiteettiä ja saamelaiskulttuurin asemaa vahvistava vaikutus. Festivaalilla esitetään saamelaisten itsensä tekemiä elokuvia ja siten saamelaisuutta kuvataan sisältäpäin, ei jonkun ulkopuolisen näkökulmasta.

Lisätietoja: pääsihteeri Esa Rantanen, Taiteen keskustoimikunta, puh. 0295 3 30720.