Tea Istalle näyttämötaiteen valtionpalkinto

Näyttelijä Tea Ista. Kuva: Pekka Elomaa

Näyttämötaiteen valtionpalkinnon on saanut näyttelijä Tea Ista. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki luovutti 15 000 euron tunnustuksen Istalle perjantaina Helsingissä. Näyttämötaiteen vuotuisen valtionpalkinnon myöntää näyttämötaidetoimikunta.

Palkintoperustelut:

Näyttelijä Tea Ista on tänä vuonna 140 vuotta täyttäneen Suomen Kansallisteatterin ikoni, jolla on takanaan yli puolivuosisatainen ura kotinäyttämöllään.

Istan näyttelijän ura on yksi Suomen pisimmistä. Roolitöitä on kertynyt yli 100.

Koko elämäntyönsä hän on tehnyt Suomen Kansallisteatterissa, jossa hän on kokenut johtajien ja ohjaajien, teatterityylien ja kansainvälisten vaikutteiden vaihtuvan kirjon.

Ista on vuosikymmenien taiteilijamatkallaan ollut myös suurten kansainvälisten ohjaajagurujen lempinäyttelijä: älykäs, avoin ja eläytyvä. Hänet kiinnitettiin Wilho Ilmarin suosituksesta suoraan Teatterikoulusta Kansallisteatteriin 1956. Ista sai nuorimpana tulokkaana heti näyteltäväkseen uuden modernin draaman nuoret naiset. Näköala sillalta, Nuori Viha, Kuka Pelkää Virginia Woolfia ja lukuisat muut teatterin kieltä ja mieltä mullistaneet draamat henkilöityivät Tea Istassa. Hän valloitti yleisöt yhdessä läheisten näyttelijätovereidensa Tauno Palon, Pentti Siimeksen tai Jussi Jurkan kanssa.

Yhteistyössä ohjaajamiehensä ja teatterin apulaisjohtajan Jack Witikan kanssa Ista toi suomalaiseen teatteriin vapaan ja itsenäisen, ajassaan kumouksellisen nuoren naisen. 

Hänen suuriin rooleihinsa kuuluivat sittemmin maailmankuulujen venäläisten vierailijoiden ohjaamat,  Anton Tshehovin klassikoiden pääroolit. Yhtä vahvana on aikalaisten muistiin syöpynyt saksalaisen Peter Palitzschin ohjaaman Faustin hyväksikäytetyn nuoren naisen, Margareetan traaginen tulkinta.

Uudet ohjaajanimet ovat myös löytäneet Istan. Viime vuosien suuri menestys oli Sofi Oksasen Puhdistuksen kantaversion raastavan ristiriitainen hahmo Aliide Truu Mika Myllyahon ohjaamassa tulkinnassa, jota kirjailija itse pitää parhaana Puhdistuksena.

Ista tulkitsee Kansallisteatterissa parhaillaan Paul Austerin ja Kristian Smedsin Mr Vertigossa kansansa muistia kantavaa intiaaniäitiä ja samalla Kansallisteatterin muistia kirkastavaa omaa itseään. Pietarin kansainvälisellä European Theatre Prize -festivaalilla 2011 esitys ja Istan tulkinta keräsivät erityisen näkyvät kiitokset.

Lisätietoja: suunnittelija Anni Tappola, Taiteen keskustoimikunta, puh. 0295 3 30723