Satakunnan taidetoimikunta jakoi vuoden 2012 taidepalkinnot

Kirjailija Taina Teerialho Kuva: Marjaana Perttula

Luomuna -palkinnon saa kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Taina Teerialho sekä Luomunan kuoret -palkinnon Validi Sekmentti.

Satakunnan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 toiminnasta kaksi tunnustuspalkintoa. Luomuna -palkinnon saa kirjailija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja Taina Teerialho sekä Luomunan kuoret -palkinnon Validi Sekmentti.  

Molemmat palkinnot sisältävät kunniakirjan ja Luomuna lisäksi kuvataiteilija Laura Lehenkarin palkintoveistoksen.  Luomuna sisältää myös 3000 euron ja Luomunan kuoret  1500 euron palkintosumman.

Taina Teerialho saa palkintonsa laaja-alaisista kirjallisista ansioistaan sekä pitkäaikaisesta aktiivisesta ja aktivoivasta kirjallisuutta ja kirjoittamisharrastusta edistävästä toiminnastaan Satakunnan alueella.

Teerialho on poikkeuksellisen monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut vuosikymmenien kuluessa suuren määrän hyvin erilaista ja erilaisten kohderyhmien kirjallisuutta. Hänen tuotantoonsa sisältyy romaanien, novellistiikan ja nuortenkirjojen lisäksi myös runokokoelmia, kuunnelmia, näytelmiä, TV-dokumentteja ja äänikirjoja. Teerialho on toiminut myös kirjallisuuskriitikkona ja hänelle on luovaa toimintaa varten myönnetty mm. useita pitkäaikaisia valtion kirjallisuustoimikunnan työskentelyapurahoja.

Erityistä tunnustusta Satakunnan taidetoimikunta haluaa antaa Teerialholle hänen pitkäaikaisesta ja monipuolisesta työstään sanataiteen kouluttajana, kirjoittamisen ohjaajana ja kirjallisten tilaisuuksien organisoijana. Sanataiteesta hän on tehnyt myös opaskirjan.
Satakunnan kirjallinen harrastus ei olisi nykyisellä tasollaan ilman Taina Teerialhon erilaisissa kirjoittaja- ja kirjallisuuspiireissä, kansalaisopistoissa ja koulutusorganisaatioissa tekemää luovan kirjoittamisen opetustyötä. Taidetoimikunta onkin tyytyväinen, että vaikka Teerialho on kymmenvuotisen jakson jälkeen luovuttanut avoimessa yliopistossa luovan kirjoittamisen vastaavan opettajan tehtävät, hänen opetustyönsä edelleen jatkuu luovan kirjoittamisen ohjaajana.

Validi Sekmentti, käytännössä Jyrki Laiho ja Tuomas Grönlund ovat pyörittäneet Abstrax - Elävämmän musiikin klubia jo kaksi vuotta ja järjestäneet yli kolmekymmentä klubi-iltaa, joilla on esiintynyt erilaisia kokoonpanoja pääosin Suomesta, mutta myös Englannista, Ranskasta ja Amerikasta. Esiintyjiä on ollut yhteensä toistasataa ja musiikkityylien kirjo klubilla on ollut laaja: folkista jatsiin, avantgardesta pop-musiikkiin ja erilaisia säveltaiteen genrejä siltä väliltä. Validi Sekmentti on myös elvyttänyt levymessukulttuuria järjestämällä kahdet Validit levymessut
ja uutuutena järjestänyt kaksipäiväisen Validifestivaalin.

Validi Sekmentti -klubi on omaehtoisesti ja tinkimättömästi tuonut Poriin vaihtoehtoisia uusia ja kiinnostavia artisteja sekä bändejä ennakkoluulottomasti eri genreistä ja avannut monia korvapareja monipuolisilla kategorisointeihin kangistumattomilla rohkeilla ohjelmistovalinnoillaan. Raja-aidat taide- ja populäärimusiikin välillä ovat kaatuneet Validin kulttuuritarjontaa rikastuttavissa illoissa. Myös porilaisnuoriso on löytänyt klubin ja ottanut sen omakseen. Validi Sekmentti osoittaa, miten aktiivinen nuoriso voi tehdä samalla kulttuurityötä ja työtä myös nuorisomme hyvien harrastusten hyväksi.