Kaakkois-Suomen taidetoimikunta jakoi taidepalkinnot ja taiteen puolesta –tunnustukset

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi 19.12.2012 järjestetyssä tilaisuudessa taidepalkinnolla kotkalaisen kuvataiteilija Irma Laukkasen ja nuoren taiteilijan palkinnolla hyvin raskasta suomenkielistä rokkia soittavan lemiläistaustaisen Stam1na-yhtyeen. Näiden lisäksi toimikunta palkitsi taide- ja kulttuurivaikuttajat Juhani Järvisen Etelä-Karjalasta ja Eero Niinikosken Kymenlaaksosta taiteen puolesta –tunnustuksella.

Vuoden 2012 taidepalkinnon saa kotkalainen kuvataiteilija Irma Laukkaselle

 

Palkintoperusteluissa todetaan Irma Laukkasesta seuraavaa:

 

Vuonna 1958 Kotkassa syntynyt Irma Laukkanen aloitti kuvataideakatemian opinnot ensin maalarina, mutta päätyi opinnossaan syventymään kuvanveistoon.  Hän on osallistunut vuodesta 1981 lähtien aktiivisesti yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä vuodesta 1988 lähtien.

Hänen teoksiaan on monissa tärkeissä kokoelmissa. Laukkanen on ollut kaksi kertaa palkintoehdokkaana Ars Fennican, suomalaisen merkittävimmän kuvataidepalkinnon, saajaksi.

Kuvanveistäjä Irma Laukkasen tilallisten veistosten kerroksellisuus ja ajattelun moniulotteiset tasot tulevat esille läpinäkyvien materiaalien kuten lasilevyjen ja muiden valoa siivilöivien verkostojen kautta.

Laukkasen töitä on julkisesti esillä muun muassa Vantaan pääkirjastossa, Kotkan uimahallissa, Mussalon urheiluhallissa, Savonlinnan kaupungintalossa, Fortumin pääkonttorissa ja Suomen Berliinin-suurlähetystössä.

 

Kaakkois-Suomen taidepalkintoa on jaettu vuodesta 1969. Vuonna 2012 taidepalkinnon suuruus on 4 000€.

 

 

Nuoren taiteilijan palkinnon saa vuonna 2012 Stam1na –yhtye

 

Palkintoperusteluissa todetaan Stam1nasta seuraavaa:

Kaakkois-Suomen alue on ollut viimeisten 10–15 vuoden ajan hedelmällistä maaperää raskaan rockin ja metallimusiikin tekijöille. Alueeltamme on ponnistanut lukuisia kansainvälistäkin huomiota saaneita yhtyeitä, esimerkiksi Twilightning Imatralta, Battlelore ja Armour Lappeenrannasta sekä kotkalaiset Domination Black ja Omnium Gatherium.

 

Erityispiirteenä on ollut myös suomen käyttäminen esityskielenä menestyksekkäästi kuten Viikate Kouvolasta sekä Kotiteollisuus ja Mokoma Lappeenrannasta ovat osoittaneet. Yhteistä näille kolmelle suomenkieliselle yhtyeelle on ollut myös se, etteivät ne ole väheksyneet tai pyrkineet piilottamaan maantieteellisiä lähtökohtiaan. Mitään laulavia matkailumainoksia näistä ryhmistä ei onneksi ole kuitenkaan muotoutunut vaan maakuntien hyvät ja huonot puolet on tuotu tasapuolisesti esille kysyttäessä.

 

Särä, punainen peruna, Misa-kiuas, Salpalinja, maalari Elias Muukka ja neliääninen virrenveisuu. Siinä asioita joista noin 3000 asukkaan Lemi on ollut tunnettu. Viime vuosina Lemin ylivoimaisesti valovoimaisin asia, ainakin tietyssä musiikkia kuuntelevassa ryhmässä, on kuitenkin ollut Stam1na -yhtye. Vuonna 1996 perustettu, 2005 ensilevynsä julkaissut yhtye on operoinut maamme musiikkielämässä tavalla joka on jättänyt särät ja potut varjoonsa sekä synnyttänyt nuorekkaita ja positiivisia mielikuvia kotikuntaansa kohtaan.

 

Yhtyeen kompromissiton asenne, vaivattoman suvereeni soittotaito, musiikin lajityypille yhtä aikaa sekä traditionaaliset että uutta luovat sävellykset, kekseliäät sovitukset ja kantaaottavat, ajatuksia herättävät sanoitukset luovat kokonaisuuden, joka ei ole jäänyt vaille kriitikoiden ylistyksiä tai ostavan yleisön hyväksyntää. Unohtaa ei sovi myöskään vallatonta, poikamaista huumoria jota yhtye viljelee videoissaan ja live-esiintymisissä. 

 

Yhtyeenä Stam1naa voidaan pitää jo pitkän linjan konkarina, jonka tasoisista saavutuksista pääsevät osallisiksi vain harvat. Yksilöinä he ovat kuitenkin vielä nuoria; ja tulevaisuudessa on odotettavissa näiltä taiteilijoilta taatusti mielenkiintoisia tekoja musiikin ja ylipäänsä kulttuurin saralla.

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on iloinen voidessaan myöntää vuoden 2012 nuoren taiteilijan palkinnon Stam1nalle. Samalla haluamme myös kiittää muita alueellamme toimivia ja toimineita yhtyeitä ja artisteja heidän tekemästä kulttuurityöstä. Olkoon tämä palkinto myös osoitus siitä ettei alueellamme enää tunneta vanhanaikaisia käsityksiä populaarimusiikin ja ns. vakavan musiikin eroista tai arvoista. Kuten Duke Ellingtonin väitetään todenneen: ”On kahdenlaista musiikkia. Hyvää musiikkia, ja sitten sitä toisenlaista...”.

 

Kaakkois-Suomen nuoren taiteilijan palkintoa on jaettu vuodesta 1998. Palkinnon suuruus vuonna 2012 on 2 000€.

 

 

Taiteen puolesta –tunnustukset Juhani Järviselle ja Eero Niinikoskelle

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta otti vuonna 2011 ensimmäisen kerran käyttöön Taiteen puolesta tunnustuksen taiteen ja kulttuurin hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta tai yksittäisestä merkittävästä työstä. Taidetunnustus myönnetään hakemuksetta tunnustuksena taide-elämää edistäneestä toiminnasta Kaakkois-Suomessa. 

 

Tunnustus pitää sisällään kunniakirjan sekä alueen nuoren taiteilijan grafiikkalehden.

Vuonna 2012 Kaakkois-Suomen taidetoimikunta päätti jakaa kaksi tunnustuspalkintoa, toisen Etelä-Karjalaan Juhani Järviselle ja toisen Kymenlaaksoon Eero Niinikoskelle.

 

Palkintoperusteluissa todetaan Juhani Järvisestä seuraavaa:

 

Kuvataiteilija Juhani Järvinen on tehnyt pitkäaikaista ansiokasta ja peräänantamatonta työtä eteläkarjalaisen taiteen ja taiteilijoiden esiin tuomiseksi monin eri tavoin:

 

Järvisellä on henkilökohtaisten kontaktiensa kautta ollut merkittävä rooli kansainvälisessä, erityisesti suomalais-venäläisessä ja suomalais-virolaisessa taiteen alan yhteistyössä sekä eteläkarjalaisen kuvataidekoulutuksen kansainvälistymisessä.

Kuraattorina hän on vienyt suomalaista nykytaidetta, erityisesti oman alueemme kuvataidetta näyttelyihin Venäjälle, Viroon ja Ruotsiin sekä ollut vastavuoroisesti järjestämässä näyttelytoimintaa Etelä-Karjalassa. Kansainvälisten juryjen jäsenenä muodostuneita verkostojaan hän on käyttänyt laajasti myös nuorten taiteilijoiden ja taideopiskelijoiden hyväksi.

Kansainvälisille taidealan ammattilaisille ja yleisölle Järvinen on esitellyt suomalaista

nykytaidetta ja taiteilijoita lukuisissa seminaariesitelmissään sekä kirjoittanut useita kymmeniä artikkeleita ja esseitä taidealan julkaisuihin.

Laaja yleisö on yli vuosikymmenen ajan lukenut hänen kirjoittamiaan näyttelyesittelyjä ja -kritiikkejä eteläkarjalaisissa sanomalehdissä.

 

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta arvostaa Juhani Järvisen monipuolista työtä kuvataiteen kentällä.

 

Juhani Järviselle annetaan eteläkarjalaisen nuoren graafikon Emma Lappalaisen (1976) työ nimeltä ”III sarjasta Passagen”.

 

 

Vuoden 2012 toinen tunnustuspalkinto menee kulttuurineuvos Eero Niinikoskelle.

Palkintoperusteluissa todetaan:

 

Kuusankoskelainen kulttuurineuvos Eero Niinikoski on tehnyt pitkän työuran teollisuuden palveluksessa. Tänä aikana hän on voimakkaasti omalla työllään ja toiminnallaan ollut tukemassa ja mahdollistamassa suomalaisen taide- ja kulttuuriperinnön tallentamista sekä omalla kirjallisella tuotannollaan että erityisesti museotoiminnan kehittäjänä.

 

Työssään UPM-Kymmenen konsernihallinnossa hänen vastuulleen kuuluivat kulttuuriasiat ja teollinen perinne. Samanaikaisesti Niinikoski työskenteli sivutoimisesti maailmanperintökohde Verlan johtajana ja tehdasmuseon intendenttinä sekä UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtajana. Osaa tehtävistä hän hoitaa edelleen ns. eläkevirkoina.

 

Eero Niinikoski on arvostettu asiantuntija ja hänellä on ollut ja on edelleen valtava määrä sekä kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia luottamustehtäviä, jotka ovat avanneet hänelle ovia, joiden suomia mahdollisuuksia taiteen ja kulttuurin edistämiseksi hän ei ole jättänyt käyttämättä. Luottamustehtävät ovat vaihdelleet elokuvataiteesta arkkitehtuurin, kuvataiteen ja teatterin kautta kirjallisuuteen.

 

Niinikoski on toiminut niin kirjoittajana, käsikirjoittajana, opettajana, arvostelijana kuin aktiivisena taiteen ja kulttuurin kuluttajanakin. Viimeisimpiä merkittäviä saavutuksia on ollut työ Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin käynnistämiseen liittyvä toiminta.

 

Sikaria tupruttelevan Eero Niinikosken oma kirjallinen tuotanto on laaja ja merkittävä. Sen lisäksi hän on toiminut useissa kirjaprojekteissa toimituskuntien asiantuntijana ja kirjoittajana. Niinikoskea on palkittu toiminnastaan usein, ja myös Kaakkois-Suomen taidetoimikunta haluaa osoittaa tällä palkinnolla arvostavansa näin laajaa taiteen ja kulttuurin puolesta tehtyä elämäntyötä, joka on harvinaisen laaja ja merkittävä koko kaakkoisen Suomen alueella.

 

Eero Niinikoskelle lahjoitetaan eteläkarjalaisen nuoren graafikon Jussi Nykäsen (1985) työ nimeltä ”Merimetso”.

 

 

Tarvittaessa toimitamme tiedotusvälineille sähköisesti myös palkittujen viralliset CV:t.

 

Lisätietoja:

Petri Pietiläinen

Ma. pääsihteeri/ Secretary General

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta/ Arts Council of Southeast Finland

Osoite/Address

Hallituskatu 7 D, 45100 Kouvola, Finland

Puh/ Tel. +358 295 330 870

E-maili/ E-mail. petri.pietilainen@minedu.fi