Avoin haku Artist as Art -performanssityöpajaan

Kuudelle varsinaissuomalaiselle taiteilijalle tarjotaan mahdollisuus rakentaa uusi performanssiesitys taiteilija Joshua Sofaerin johdolla. Työpajassa alkunsa saaneet teokset esitetään kesäkuussa New Performance Turku -festivaalin avajaisillassa. Uuden performanssi- ja esitystaiteen festivaali järjestetään Turussa 13.-16. kesäkuuta 2013.

Työpaja Kutomolla (Kalastajankatu 1 B, Turku)

18.–22. maaliskuuta 2013

Ma 18.3. klo 9:00-15:00

Ti 19.3. klo 9:00-15:00  

Ke 20.3. klo 9:30-17:00

To 21.3. klo 9:30-17:00

Pe 22.3. klo 9:30-17:00

Työpajaan valitut taiteilijat kehittävät ideoitaan Joshua Sofaerin kanssa maaliskuussa ja heillä on mahdollisuus kahteen henkilökohtaiseen seurantakeskusteluun etukäteen sovittuina aikoina ennen kesäkuun esityksiä.

Performanssiesitykset tapahtuvat Kutomolla torstaina 13. kesäkuuta 2013.

Artist as Art -työpaja keskittyy kolmeen pääteemaan: keho, omaelämäkerta ja fantasiaminä. Näiden kautta tutkitaan päiväkirjaa, tunnustusta, omakuvaa, allekirjoitusta ja tavaramerkkiä, jotta ymmärrettäisiin, mitä “minä” merkitsee performanssissa.

Taiteilijat ovat kuvanneet itseään kulttuurisen tuotannon alkuvuosista lähtien. Jäljelle on jäänyt esimerkiksi muinaisia egyptiläisiä reliefejä, vaikka ensimmäisen omakuvan maalaajana pidetään 300-luvulla eaa. elänyttä kreikkalaista taiteilijaa Apellesta. Taiteilijat alkoivat tuottaa yhä enemmän omakuvia 1400-luvulla, kun kehitettiin parempia ja halvempia peilejä. Osittain tarkoituksena oli yhdistää ”henkilö” ja ”taito” kaksitasoisessa ilmaisussa.

Kirjallisuudessa on vähintäänkin yhtä vanhoja esimerkkejä, ja nykyään omaelämäkerrat ja muistelmat ovat kansallisesti merkittäviä, kuten kirjakauppojen tarjonnasta voi päätellä.

Performansseissa siirtyminen fiktionaalisista narratiiveista “tositarinoihin” on antanut painoarvoa teoksille, joiden ajatellaan kumpuavan suoraan kokemuksista. Monet taiteilijat ovat nähneet oman kehon tai elämäntarinan esittämisen poliittisesti välttämättömänä, ja omaelämäkerrallinen tutkimus on usein siirtymäriitti niille, jotka opiskelevat visuaalisia ja esittäviä taiteita.

Työpaja on osallistujille ilmainen ja sen järjestää Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste (Varsinais-Suomen taidetoimikunta).

Huomioithan, että työpaja ja seurantakeskustelut pidetään englanniksi.

Joshua Sofaer (Iso-Britannia) on taiteilija, jonka keskeiset kiinnostuksen kohteet ovat yhteistyön ja osallistumisen tavat. Hän käyttää usein ivallista huumoria leikitellessään keskusteluohjelmissa, kilpailuissa, luennoissa tai museonäyttelyissä käytettyjen vakiintuneiden tuotanto-, valinta- ja määritystapojen kanssa. Hän toimii kuraattorina, tuottajana ja ohjaajana monenlaisissa projekteissa, kuten suuren mittakaavan tapahtumissa, intiimeissä performansseissa ja julkaisuissa.

Joshua voitti vuoden 2009 Bank of America CREATE taidepalkinnon, ja oli ensimmäinen taiteilijastipendiaatti vuoden 2010–11 Clore Leadership Programme -ohjelmassa. Hän toimii säännöllisesti vierailevana taideopettajana Norjan teatteriakatemiassa.

Haku päättyy 18. helmikuuta 2013

Hakulomake

Työpajaan otetaan kuusi osallistujaa. Valinnan suorittavat New Performance Turku -festivaalin taiteelliset johtajat Leena Kela ja Christopher Hewitt yhdessä työpajaohjaaja Joshua Sofaerin kanssa. Valituille ilmoitetaan 1. maaliskuuta 2013 mennessä.

Lisätiedot ja tiedustelut:

Leena Kela
Taiteen edistämiskeskus
Lounais-Suomen toimipiste
Linnankatu 24
20100 Turku 
leena.kela@minedu.fi
puh. 0295 330902

Yhteistyössä: Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste, New Performance Turku -festivaali ja Ehkä-Tuotanto