Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee hämäläistä muotoilua ja taidekäsityötä

Lahen raita -perinnekangas, suunnittelija muotoilija Marianne Valola.

Lahden kaupungin pääkirjastolla 29. tammikuuta alkaen.

Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee kanta- ja päijäthämäläisiä muotoilun ja taidekäsityön tekijöitä ja tuotteita Lahden pääkirjastolla. Näyttelysarjan nimen mukaisesti esillepanoissa korostuvat lähituotannon ja kestävyyden teemat, perinteiset työstötavat sekä luonnonmateriaalit ja niiden raikas soveltaminen nykyaikaan.

Ensimmäisenä esittelyssä on lahtelaisen Marianne Valolan suunnittelema Lahen Raita –perinnekangas, jonka suunnittelun perustana ovat asukkaiden kotikaupungistaan kertomat tarinat ja muistot - se, mikä Lahdessa on rakkainta. Kankaan raidoitusta voi lukea kuin karttaa: sieltä löytyvät niin Vesijärven aallot, harjujen muodostelmat, valkoiset talvihanget, metsäinen luonto sekä historian ja teollisuuden kaiut. Kangasta täydentää tarinallisesti sekä visuaalisesti sen kumppaniksi suunniteltu Lahen nauha. Kangasta valmistaa Helmi Vuorelma Oy, ja sen kehitystyötä on tukenut Lahden kaupungin kulttuuritoimi.

Lahen raita on esillä 28. helmikuuta asti.

Kirjastolla järjestetään näyttelyyn liittyen avoimet yleisötyöpajat maanantaina 11. helmikuuta klo 10–12 sekä klo 16–18. Työpajoissa voi sommitella oman elämänsä tarinaa raitakankaaseen sekä valmistaa ohjatusti pieniä tuotteita Vuorelman valmistamista perinnenauhoista. Työpajat ovat maksuttomia ja ne toimivat non-stop-periaatteella.
Hitaasti Hämeestä  -näytteilleasettajat valitsee Taiteen edistämiskeskuksen Hämeen alueella toimiva muotoilun läänintaiteilija ja näyttelyt kootaan yhteistyössä näytteilleasettajien ja kirjaston kanssa.
Muotoilunäyttelyt pääkirjaston tilassa aloitti vuonna 2011 Lahti: Biennale osana Lahden kaupungin sivistystoimialan Kulttuurisen toimintaympäristön kehittämishanketta. Päijät-Hämeen liitto rahoitti hanketta sekä näyttelytilan rakenteita Euroopan unionin aluekehitysrahastosta.

Lahden pääkirjasto, Kirkkokatu 31, Lahti
Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikana ma-pe 10-20 sekä la-su 10-16.

Lisätiedot näyttelysarjasta:
Paula Susitaival, Muotoilun läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, Hämeen sivutoimipiste
p. 02953 30895, paula.susitaival@minedu.fi

Lisätiedot Lahen raita –kankaasta:
Muotoilija Marianne Valola, p. 040 5864240

Kangastilaukset:
Vuorelma Oy, p. 03 877780