Tässä ja nyt. Performanssitaide Suomessa

Performanssissa taiteilija laittaa itsensä esille omalla kehollaan. Se on katoavaa taidetta: performanssiteoksella on tietty kesto ja se tapahtuu tietyssä paikassa – tässä ja nyt. Aboa Vetus & Ars Novan kevättalven näyttelyssä on esillä laajasti suomalaista performanssia alkaen ensimmäisistä, 1970- ja 1980-luvulla tapahtuneista kokeiluista ja päättyen nykypäivän huolella dokumentoituihin teoksiin. Näyttely on avoinna 1.2. - 28.4.2013.

Performanssi on tässä ja nyt

Performanssin olemukseen kuuluu ainutkertaisuus, joka ulottuu esitystilanteesta ja -paikasta taiteilijan ja yleisön väliseen kontaktiin. Taiteilija ja hänen tekonsa, jopa hänen elämänsä, ovat hetken aikaa yhtä kuin teos. Tässä ja nyt. Performanssitaide Suomessa -näyttelyssä performanssien tekijät eivät ole fyysisesti läsnä, mutta mielikuvat taidemuodon kehollisuudesta, ajallisuudesta ja osallistavuudesta tulevat lähelle videodokumenttien, valokuvien, tekstien ja esineiden kautta. 

Suomessa toimii tänä päivänä suuri määrä performanssin ja esitystaiteen parissa työskenteleviä taiteilijoita. Heidän toimintansa on aktiivista ja ammattimaista sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Tämä onkin hyvä syy tarkastella performanssitaiteen juuria ja kehitystä Suomessa. Taidemuoto on usein laajasti esillä erilaisilla alan festivaaleilla, mutta museonäyttelyä suomalaisesta performanssista ei ole ennen järjestetty. Kuvataiteen keskiöstä sivussa pysytellyt taiteen muoto osoittautuu näyttelyssä monitahoiseksi ja mainettaan helpommin lähestyttäväksi.

Näyttelyn taiteilijat

Näyttelyn vanhimmat dokumentoinnit ovat 1970- ja 1980-luvulta. Niitäkin varhaisempana performanssin ”esinäytöksenä” näyttelyssä nähdään lyhyt tv-katkelma vuonna 1963 toteutetusta Helsinki Street Piece -happeningista. 1980-luvulla suomalaisessa performanssissa tapahtui paljon taidehistoriaamme jäänyttä. Vuosikymmen toi taidemuodon näkyvästi osaksi Suomen kuvataidetta erityisesti kolmen ryhmän, Record Singers, Jack Helen Brut ja Homo $, ansiosta. 1990-lukua näyttelyssä edustavat mm. suomalaisen performanssin klassikkonimet Roi Vaara ja Irma Optimisti. He esiintyvät edelleen aktiivisesti sekä Suomessa että ulkomailla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana uransa aloittaneita taiteilijoita ovat Antti Laitinen, Mimosa Pale ja Pilvi Takala. Näyttelyyn osallistuvat myös Annette Arlander, Minna Heikinaho, Reijo Kela, Harri Larjosto, Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Teemu Takatalo ja Raila Knuuttila, Toisissa tiloissa -kollektiivi sekä Ö-ryhmä.

Näyttelytyöryhmään kuuluvat Aboa Vetus & Ars Nova -museon amanuenssit Silja Lehtonen ja Laura Boxberg sekä performanssin läänintaiteilija Leena Kela. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipisteen kanssa.

Live-performanssit

Näyttelysaleissa nähtävien, eri tavoin tallennettujen performanssien lisäksi tärkeä osa näyttelyä ovat sitä täydentävät live-performanssit. Ohjelman aloittaa heti näyttelyn avauduttua lauantaina 2.2. korealainen Mary Song performanssillaan Black Eyes (kamagnun), jossa pohditaan kielten olemusta ja kalligrafiaperinnettä. 16.2. nähdään Edible Finns -ryhmän (Jan-Erik Andersson, Kari Juutilainen, Pertti Toikkanen) syömisperformanssi, jollaisia ryhmä on esittänyt aina 1990-luvulta alkaen. Pitkäkestoisista performansseistaan tunnettu John Court tekee kahdeksantuntisen performanssin Ars Novan tiloissa Matinpäivänä 24.2. Helmikuun lopussa tutustutaan videoperformanssiin: taiteilija Irma Optimisti esiintyy 27.2. klo 17.30, jonka jälkeen tutkija Riikka Niemelä luennoi aiheesta Esityksiä kameralle ja kameran kanssa: videoperformanssi Suomessa. Maaliskuussa 14.3. nähdään läänintaiteilija Leena Kelan performanssi ja huhtikuussa 21.4. Saa sanoa -tuotannon tarinankerronnallinen yhteisöperformanssi Saatan sanoa. Näyttelyn viimeisenä avoinnaolopäivänä 28.4. ohjelman päättää suomalaisen performanssin grand old lady, Outi Heiskanen.

Performanssitaiteilijat esiintyvät Aboa Vetus & Ars Nova -museon tiloissa. Osa performansseista on maksuttomia, osaan voi osallistua museon pääsylipun hinnalla. Kaikille avoimet, pääsylipun hintaan kuuluvat yleisöopastukset järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11.30.