Naapurit -kirjailijakiertue 8.-13.4.2013

Petroskoilaisia kirjailijoita saapuu Pohjois-Suomeen Naapurit-kirjailijakiertueelle 8.-13.4.2013. Kirjailijat lukevat tekstejään Kuhmossa, Kajaanissa, Suomussalmella, Kuusamossa, Taivalkoskella, Oulussa, Hailuodossa, Kemissä sekä Rovaniemellä.

Petroskoilaisia kirjailijoita saapuu Pohjois-Suomeen Naapurit-kirjailijakiertueelle. Kirjailijat lukevat tekstejään Kuhmossa, Kajaanissa, Suomussalmella, Kuusamossa, Taivalkoskella, Oulussa, Hailuodossa, Kemissä sekä Rovaniemellä. Kiertueen kirjailijat ovat Jaana Zhemoitelite, Dmitri Novikov, Alexandr Bushkovski sekä Sergei Filenko. Juontajana toimii kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen. Tilaisuudet tulkataan suomeksi ja niihin on vapaa pääsy.

Jaana Zhemoitelite on syntynyt Petroskoissa 1965. Zhemoitelite on kirjoittanut neljä proosateosta sekä runokirjan. Zhemoitelite toimii Revontulet-kustantamon johtajana. Hän kirjoittaa myös näytelmiä. Karjalankielinen Emähukka on Petroskoin Kansallisen teatterin ohjelmistossa.

Dmitri Novikov on syntynyt Petroskoissa 1966. Hän on kirjoittanut kolme proosateosta. Novikov on useasti palkittu laureaatti, joka on saanut muun muassa Pushkinin ja Tshehovin palkinnot.

Aleksandr Bushkovski on syntynyt 1970 Karhumäen piirissä. Nykyisin Petroskoissa asuva Bushkovski on kirjoittanut yhden proosateoksen.

Sergei Filenko on eräkirjailija sekä eräopas.

Kiertueen järjestää Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste (entinen Oulun läänin taidetoimikunta) yhdessä Lapin aluetoimipisteen, Suomi-Venäjä-Seuran sekä eri paikkakuntien toimijoiden kanssa. Kiertue on jatkoa pitkälle yhteistyölle Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön kanssa. Toukokuussa 2012 oululaisia kirjailijoita esiintyi Sanan polku -kirjallisuuskiertueella muun muassa Vuokkiniemessä, Kontupohjassa sekä Petroskoissa.

 

OHJELMA

Maanantai 8.4.

Klo 19 Juminkeko (Kontionkatu 25, Kuhmo)

* tilaisuudessa esiintyy myös Miihkali Stepanov, joka esittelee isänsä Ortjo Stepanovin tuotantoa.

Tiistai 9.4.

Klo 12 Kajaanin kaupunginkirjasto (Seminaarinkatu 15, Kajaani)

Klo 18 Karvahattu-ravintola (Jalonkatu 1, Suomussalmi)

Keskiviikko 10.4.

Klo 12 Kuusamotalo (Kaarlo Hännisen tie 2, Kuusamo)

Klo 18 Jalavan kauppa (Mikonkatu 2, Taivalkoski)

Torstai 11.4.

Klo 18 Oulun kaupunginkirjasto (Kaarlenväylä 3, Oulu)

Perjantai 12.4.

Klo 12 Lesken pirtti (Järventakusta 22, Hailuoto)

Klo 19 Vanha Paloasema (Kauppurienkatu 24 A, Oulu)

* Ohjelmistossa on myös runoilija ja aforistikko Eero Suvilehto sekä Antti Kivimäki, joka lukee Aleksandr Pushkinin runon suomeksi ja osin venäjäksi. Musiikista vastaavat haitarinsoittajat Anita Tadinen sekä Vitaly Chapkovich. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran sekä Huutomerkki ry:n kanssa.

Lauantai 13.4.

Klo 11 Kemin kaupunginkirjasto (Marina Takalon katu 3, Kemi)

Klo 16 Rovaniemen kaupunginkirjasto (Jorma Eton tie 6, Rovaniemi)

 

Lisätietoja:

Tuomo Heikkinen

kirjallisuuden läänintaiteilija

Taiteen edistämiskeskus

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste

Veteraanikatu 9 A, 90130 Oulu, Finland

+358 295 330 863

tuomo.heikkinen@minedu.fi