Apurahat ja palkinnot säästyivät leikkauksilta

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki linjasi perjantaina veikkausvoittovaroihin kohdistuvat säästötoimenpiteet ensi vuodelle. Apurahat ja palkinnot, lastenkulttuuri, vapaan kentän ammattilaisryhmät ja kulttuurilehdet säilyttävät vuoden 2013 tason.

Kaiken kaikkiaan veikkausvoittovaroista taiteelle osoitettu tuki pienenee 3,3 prosenttia ensi vuonna tämän vuoden tasosta. Vaarana oli jopa kymmenen prosentin säästötoimet. Tuen saajien määrä lisääntyy ensi vuonna, kun Valtion taidemuseo säätiöitetään Kansallisgalleriaksi ja sen rahoitus siirtyy budjettivaroista veikkausvoittovarojen puolelle. Tämä olisi merkinnyt noin 20 miljoonan euron säästöpainetta muille tuen saajille.

Ministeri ei kuitenkaan ottanut käyttöön juustohöylää. Avuksi hän otti veikkauksen voittovarojen rahaston, josta puretaan ensi vuonna 10 miljoonaa euroa. Näin säästötarve puolittui. Rahastoa puretaan myös tulevina vuosina, jotta taiteen tuen taso saadaan pidettyä vuoden 2014 tasolla.

Keskimääräistä vähemmän säästetään Kansallisoopperan ja Kansallisteatterin tuesta.

Suurimmat prosentuaaliset säästöt kohdistuvat elokuvateattereiden digitalisoinnin edistämiseen (yli 90 prosenttia teattereista on jo digitalisoitu), kulttuurin suurtapahtumiin ja ministerin käyttövaroihin. Suurin euromääräinen leikkaus kohdistuu ministerin käyttövaroihin.

Keskimääräistä suuremmat säästöt kohdistuvat myös kehittämis- ja projektiluontoiseen rahoitukseen. Näitä ovat taiteen ja kulttuurin kunta- ja aluehallinnon kehittäminen, luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden edistäminen, kulttuuriviennin kärkihanketuet, kulttuuriviennin hankevalmistelu, kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen, kulttuurin tietoyhteiskuntahankkeet ja sähköisten aineistojen saatavuus sekä tekijänoikeusjärjestelmän kehittäminen. Myös taiteen alan tiedotuskeskuksiin ja ulkomaisiin julkaisuihin kohdistuu keskimääräistä isompi säästö.

Lopullinen päätös veikkausvoittovarojen käytöstä tehdään, kun eduskunta on hyväksynyt ensi vuoden talousarvion. Noin puolet taiteen ja kulttuurin valtionrahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista.

Tänä vuonna veikkausvoittovarojen Apurahat ja palkinnot  -momentilta maksetaan taiteilijoiden valtionpalkinnot, kuvataiteen näyttöapurahat, kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden kirjastoapurahat sekä säveltaiteen kirjastoapurahat. Taiteilija-apurahat maksetaan budjettivaroista.