Kaakon taide

Kaakkoissuomalaiset taiteilijat ainutlaatuiseen yhteistyöhön

Kaakon taide on ensimmäinen toimija Suomessa, joka yhdistää kaikki visuaalisten taiteiden ammattitaiteilijat ja kaksi maakuntaa. Viidestä taiteilijaseurasta rakentuva Kaakon taide on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimivien taiteilijoiden muodostaman verkosto. Kaakon taiteen tavoite on tuoda yhteen ihmiset, taiteet ja taiteilijat.
Kaakkoissuomalaisiin taiteilijaseuroihin (Etelä-Karjalan Taiteilijaseura, KOUTA – Kouvolan taiteilijaseura, Kotkan Taiteilijaseura, Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ja Korutaideyhdistys) kuuluu liki 300 jäsentä, jotka ovat kuva-, koru-, media-, valokuvataiteen ja taidekäsityön ammattilaisia. Visuaalisten taiteilijoiden määrä on ollut jatkuvassa kasvussa koko maassa, mutta samalla heidän toimeentulomahdollisuutensa ovat pienentyneet. Kaakon taide on perustettu parantamaan taiteilijoiden asemaa, lisäämään taiteen tavoitettavuutta, tuomaan taidetta arkeen ja matkailijoiden saataville. Varastossa on vanhoja keinoja, tuoreita tapoja ja mieli avoinna uusille aatoksille.
Kaakon taidetta vankistaa alueen kaupunkien mukanaolo verkoston toiminnassa. Verkostoa ovat tukemassa Lappeenrannan, Kotkan ja Kouvolan kaupungit, Taiteen edistämiskeskus Kaakkois-Suomi, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntaliitot sekä Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto.
Kaakon taiteelle on rakentanut pohjaa Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan rahoittama Taidelinkki-hanke (2009-13) tekemän työ. Taidelinkki on työskennellyt läänintaiteilija Sirpa Hynnisen johdolla kuvataiteiden edistämiseksi. Taidelinkin kautta on työllistetty kaakkoissuomalaisia kuvataiteilijoita ja tehty heidän työtään tunnetuksi. Taideverkoston edellytyksiä on kartoitettu Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutin toteuttamassa esiselvityshankkeessa, jonka loppuraportti Samaa seittiä kutomaan julkaistiin vuonna 2011.
Kaakon taiteen vetäjäksi on valittu FM Anna Vilkuna, joka on koulutukseltaan taidehistorioitsija. Vilkuna on toiminut mm. kuraattorina taidemuseoissa, johtanut VB-valokuvakeskusta Kuopiossa ja vetänyt erilaisia hankkeita, viimeksi Kuulto-projektia Jyväskylässä yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Anna Vilkuna on myös toiminut Taiteen keskustoimikunnassa luottamushenkilönä yli yhdeksän vuoden ajan: mm. taiteen keskustoimikunnan jäsenenä ja valtion valokuvataidetoimikunnan jäsenenä ja puheenjohtajana.
 

Tiedote

Lisätietoja
Anna Vilkuna, taidejohtaja, Kaakon taide   
045 144 7755, anna@kaakontaide.fi           
kaakontaide.fi 

Taiteen edistämiskeskus
Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipiste
Petri Pietiläinen, ma. pääsihteeri
0295 330 870