Kaipuusta kotiin syntyi näyttely

Kotona – huoneentauluja ja camera obscura -valokuvia -näyttely houkutteli Lehmusvalkaman hyvinvointikeskukseen yli 70 avajaisvierasta torstaina 25. huhtikuuta 2013.

Näyttelyvieraat tutustuivat Lehmusvalkaman ja Kutomokodin asukkaiden kevättalven aikana valmistamiin taideteoksiin valokuvaaja Kristian Jalavan ja sanataiteilija Veera Vähämaan opastuksella. Lehmusvalkaman näyttely on osa Taiteen edistämiskeskuksen Osaamispolku-hanketta, jonka aikana Jalava ja Vähämaa yhdessä työparinsa kuvataiteilija Suvi Aarnion kanssa toivat taidelähtöisiä menetelmiä ikäihmisten arkeen.

Mustavalkovalokuvia, maalauksia ja sanataidetta yhdistelevän näyttelykokonaisuuden kantavaksi teemaksi nousi vanhusten aloitteesta koti ja luonto. ”Vaikka ihminen muuttaa pois kotoa, koti ja siihen liittyvät rakkaat muistot säilyvät mielessä ikuisesti,” Vähämaa selittää. Jalavan ja Vähämaan ohjaamat taidetyöpajat rohkaisivat hoitoyksiköiden asukkaita muistelemaan menneitä ja tarkastelemaan arjen tuttua ympäristöä uusin silmin. Taitelijoiden ohjaamissa työpajoissa tärkeintä ei ole ollut lopputulos, vaan yhdessä tekeminen ja oman luovuuden löytäminen.

”Me emme aina ymmärräkään, miten hyvä olo pienistä asioista tulee, ja miten tärkeinä hyvät muistot säilyvät. Taide- ja kulttuuritoiminta rikastaa vanhuksen omaa elämää ja samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä hoitolaitoksissa,” Turun kaupungin palvelujohtaja Seija Arve kiteyttää. Myös Virve Kultanen kiitteli Jalavaa ja Vähämaata ansiokkaasta toiminnasta Kutomokodin puolesta. ”Taiteilijat ovat suhtautuneet upeasti talomme asukkaisiin. On ollut ilo työskennellä heidän kanssaan,” toiminnasta innostunut Kultanen sanoo.

Avajaisiin saapuneet Kutomokodin asukkaat kertoivat työpajojen tuoneen tervetullutta vaihtelua hoitoyksikön arkeen. Työpajoihin osallistuminen vaati asukkailta avointa mieltä ja rohkeutta. ”Eivät kaikki uskaltaneet lähteä mukaan. Ruokalassa kyselivät sitten uteliaina, mistä on kyse,” avajaishumun ympäröimät Kutomokodin rouvat myhäilevät.

Kotona – huoneentauluja ja camera obscura -kuvia -näyttely on avoinna Lehmusvalkaman aukioloaikoina 13.5.2013 saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.