Kronfestin ekotaidefestivaaleille kolme taiteilijaa Taiken kautta

Kronfestin ekotaidefestivaaleille lähtee yksi taiteilija ja taiteilijaryhmä Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) kautta kesäkuussa 2013. Nämä ovat Anne-Mari Huttunen ja taiteilijaryhmä Eeva-Liisa Puhakka, Markku Metso ja Jonne Pitkänen, joista Metso ei pääse itse paikalle. Taiteilijat valitsi lopulta Pietarin esikaupungin Kronstadtissa järjestettävän Kronfest-festiivaalin taiteellinen johto Taiken asiantuntijoiden alkuperäisestä ehdotuksesta.

Kronfestille haettiin tammikuun 2013 lopussa Hämeen, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueiden visuaalisten taiteiden ammattilaisia. Hakemuksia tuli lopulta kuusi yhteensä yhdeksältä taiteilijalta. Alkukarsinta ehdotuksista tapahtui Suomessa, minkä jälkeen lopullinen valinta tehtiin Venäjällä. Taiteenedistämiskeskus tukee apurahalla valittuja taiteilijoita.

Kronfestille lähtevät teokset

Lappeenrannassa syntynyt Anne-Mari Huttunen toteuttaa Kronfestissa teoksen, jossa kaikesta mahdollisesta löydetystä langasta, köydestä, ketjusta yms. sidotaan yhteyksiä esineiden, rakennusten ja kasvien välille. Teosta katsottaisiin alhaalta taivaalle. Teoksella haetaan dialogia elementtien ja katsojan välille.

Taiteilijaryhmä Puhakka, Metso ja Pitkänen tulevat pääasiassa Kouvolasta. He toteuttavat Kronfestissa ääntä, äänimaailmaa ja ekologista teemaa hyödyntävän kokonaisteoksen. Teos tuottaa kierrätysmateriaalista valmistetuilla välineillä erilaisia äänimaisemia ihmisten koettavaksi. Teoksessa yhdistyy mekaanisilla laitteilla tuotettu ääni luontokokemukseen yllättävällä tavalla.

Taiken projektin tausta

Projektin taustalla on tarve auttaa suomalaisten taitelijoiden kansainvälistymisessä ja tukea lähialueyhteistyötä Venäjälle. Taiken kolme toimipistettä, Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipiste, Keski-Suomen toimipiste ja Itä-Suomen toimipiste, Kuopio ovat tehneet yhteistyössä Kotkan kaupungin kulttuuritoimen kanssa sopimuksen Kronfestiin siitä, että saamme alueen taiteilijoita festivaalille.
 

Kronfest järjestetään kesäkuussa 2013 nyt kuudennen kerran. Festivaalista lisätietoja löytyy venäjäksi laajemmin www.kronfest.spb.ru tai englanniksi suppeammin http://www.kronfest.spb.ru/english/

 

Lisätietoja:
Taike Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipiste
Ma. pääsihteeri Petri Pietiläinen, puh. 0295 330 870, petri.pietilainen@minedu.fi