Heikki Laitiselle säveltaiteen valtionpalkinto 2008

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt 15 000 euron suuruisen säveltaiteen valtionpalkinnon 2008 muusikko, professori Heikki Laitiselle. Palkinnon luovutti opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja Helsingissä. Valtionpalkinnolla voidaan nostaa esiin viime vuosien merkittäviä saavutuksia tai kunnioittaa pitkäaikaista ja ansiokasta elämäntyötä. 
Riitta Kaivosoja ja Heikki Laitinen
 

Valtion säveltaidetoimikunta perustelee palkintoa seuraavasti:

Muusikko, professori Heikki Laitinen (s. 1943), Helsinki

Kyseenalaistaja, uudistaja, aloitteentekijä, innoittaja ja agitaattori. Intohimoinen innostuja ja heittäytyjä, joka tehdessään ja rajoja rikkoessaan vaatii itseltään – mutta myös muilta. Tässä muutama ensimmäiseksi mieleen tuleva luonnehdinta kansanmusiikin professori Heikki Laitisesta.

Rajut, improvisatoriset esiintymiset mm. Suomussalmiryhmän ja Kelavalan kokoonpanoissa ovat ylittäneet uutiskynnykset satoja kertoja, mutta kuka tietää, että Ylivieskan Rauduskylän körttiläisessä kylässä vuonna 1943 syntynyt Laitinen kantaa virsiperintöä mukanaan yhä. Laaja-alaisesti kansanmusiikin alalla työskennellyt musiikin tutkija, opettaja, säveltäjä, muusikko, runoilija ja näyttämö- ja performanssitaiteilija sekä ääni-improvisaation mestari mainitsee vanhat, vuosien 1605 ja 1702 virsikirjojen virret kauneimmiksi lauluiksi mitä hän tietää. ’Virret ovat erittäin tärkeä osa itseäni, ja ne ovat myös erittäin tärkeä osa suomalaisten kulttuurihistoriaa’, hän on sanonut. Laitinen tekee työtä hengellisen arkeistamiseksi ja arkisen hengellistämiseksi; jokaisen elämään kuuluvat molemmat puolet. Laitisen mukaan pelimannimusiikki saisi jo täydellisesti vapautua satavuotisesta "synnillisyyden" ikeestään, ja kansanmusiikin tulisi tavoittaa sille kuuluva arvo ja sija yhteiskunnassamme niin opetusohjelmissa kuin salien ja tupien ohjelmavalinnoissa.

Heikki Laitinen on toiminut Kansanmusiikki-instituutin johtajana 1970-80-luvuilla kymmenen vuotta, vuodesta 1983 kansanmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla ja taiteilijaprofessorina 1995-2000. Vuonna 2001 hänet nimitettiin kansanmusiikin professoriksi Sibelius-Akatemiaan. Alan uudistustyö jatkuu; professori Laitisen johtama, Suomen Kulttuurirahaston rahoittama kansanmusiikin kehityshanke keskittyy kansanmusiikkialan konsertti- ja kiertuetoiminnan kehittämiseen ja koulutuksen ja oppimateriaalien kehittämiseen, sekä valtakunnallisen kansanmusiikkiportaalin luomiseen.

Keskeistä Heikki Laitisen kaikessa tekemisessä on syvä rakkaus ja kunnioitus Suomen ja sukukansojemme musiikki- ja kulttuuriperintöön. Tämän kokemuksen ja innostuksen hän on onnistunut siirtämään yleisöilleen, sekä lukuisille oppilailleen, jotka puolestaan jatkavat työtä niin Suomessa kuin kautta maailman.