Hämeen taidetoimikunta palkitsi pedagogi Sari Loukon ja taiteilija Gary Wornellin

Hämeen taidetoimikunnan vuosittain jakamat vuoden taidepalkinnot (á 3000 €) menevät tänä vuonna Lahteen ja Riihimäelle. Taidepalkinto jaetaan tunnustuksena valtakunnallisesti tai kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta. Taidetoimikunnan vuoden 2010 taidepalkinnot saavat lahtelainen tanssija, pedagogi ja koreografi Sari Louko ja riihimäkeläinen taiteilija Gary Wornell.

Tanssija, pedagogi ja koreografi Sari Louko on tehnyt 20-vuotisen monipuolisen uran tanssijana, opettajana ja koreografina. Hän on toiminut tanssinopettajana Helsingissä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa  tanssin perusopetusta antavissa oppilaitoksissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa. Sari Louko saa oppilaat yrittämään parhaansa ja ylittämään itsensä. Hänen oppitunneillaan vallitsee positiivinen ja dynaaminen energia sekä hyvä yhteishenki. Vielä vuosienkin jälkeen hänen oppilainaan olleet tanssitaiteilijat muistelevat kaihoisasti hänen tuntejaan.

Sari Louko on kymmenen vuoden ajan toiminut aktiivisesti teatterikoreografina eri puolella Suomea. Teatterissa työskennellessään hän on tehnyt haasteellisia koreografioita tanssijoiden ohella myös näyttelijöille. TV-töitä Sari on tehnyt sekä tanssijana että koreografina. Näistä mieleen ovat jääneet Hecumania, Pellit auki, Kivikasvot, missikisat ja Euroviisut. Viimeksi Sari Louko nähtiin koreografina TV-nelosen tuottamassa Dance-ohjelmassa.

Sari Louko on uransa aikana luonut noin 170 koreografiaa ja lukemattomia yksittäisiä tanssikoreografioita tanssikoulujen eri ikäisille harrastajille. Tanssitaiteilijana hän on esiintynyt muun muuassa Italiassa, Sloveniassa, Saksassa, Ranskassa, Australiassa ja Englannissa. Hän on saavuttanut tanssijana maailmanmestaruuden ja kaksi euroopanmestaruutta. Hämeen taidetoimikunta antaa tunnustuksena Sari Loukolle hänen korkeatasoisesta, pitkäjänteisestä ja innostavasta työstään tanssipedagogina vuoden 2010 taidepalkinnon.

Valokuvaajataiteilija ja graafikko Gary Wornell on kanadalaissyntyinen taiteen moniottelija, joka on rantautunut Englannin kautta Suomeen vuonna 1995. Taiteilijana hän on uusia uria etsivä ja monipuolinen kameleontti. Hänen muutautumisensa taiteen alueelta toiselle viidentoista vuoden aikana on ollut poikkeuksellista: keramiikasta valokuvaukseen ja valokuvauksen sisällä perinteisestä valokuvauksesta aivan uuteen valokuvan, perinteisen grafiikan ja tietokoneella työskentelyn yhdistämiseen. Viime vuosina hänestä on kehittynyt myös kansainvälisesti merkittävien uusien työtapojen uranuurtaja.

Gary Wornell osoitti kykynsä hakea uusia ratkaisuja mahdottomilta tuntuviin ongelmiin jo varhain, keramiikkataiteilijana hän loi uusia pintoja ja teetti omien reseptien pohjalta keramiikkasavensa. Tuloksena oli monipuolisia ja unohtumattomia töitä. Viime vuosina Wornell on kehittänyt valokuvan, digitaalitaiteen ja grafiikan puolella aivan uudenlaisen tulostustekniikan, joka venyttää totuttuja työskentelytapoja ja rajoja, ja jälleen, tuloksena on jotain ainutlaatuista. Gary Wornell onkin taiteilijana ennen kaikkea keksijä ja uusien latujen aukaisija, joka ei kulje vain yhden taiteenlajin reittejä. Hänen valintansa on kulkea rohkeasti eri työskentelytapojen usein mahdottomalta tuntuvassa ja haastavassa välimaastossa, ja se vaatii suunnattomasti sinnikkyyttä ja idearikkautta.

Liikkuminen eri taiteenalojen välillä kuuluu Wornellin omaan taiteilijakuvaan ja persoonalliseen taiteeseen yhtä keskeisellä tavalla kuin kansainvälisyys. Hän koskettaa monia ihmisiä niin taiteensa kuin työskentelynsä kautta. Gary Wornell jättää hänen kanssaan työskenteleville unohtumattoman mahdollisuuden tutustua yltiöpäisen luovaan ja koko ajan ympärilleen säteilevään, toisesta kulttuurista juurensa ammentavaan tekijään. Kaikista näistä syistä johtuen Hämeen taidetoimikunta antaa Gary Wornellille tunnustuksena vuoden 2010 taidepalkinnon.

Pro Arte Tawasticat Jokioisille, Lahteen ja Hämeenlinnaan

Hämeen taidetoimikunnan vuosittain jakamat Pro Arte Tawastica -kunniakirjat (á 1000 €) jaetaan tänä vuonna Jokioisille, Lahteen ja Hämeenlinnaan. Kunniakirja on tunnustus ansiokkaasta toiminnasta joko taide- tai kulttuuriharrastuksen tai kulttuuripolitiikan piirissä. Pro Arte Tawastican saavat Osuuskunta IdeaTeatteri Jokioisilta, Lahden taidegraafikot ry ja Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu Hämeenlinnan Tuuloksesta.