Nuorten lasimuotoilijoiden ja lasinpuhaltajien taidelasia esillä Lahden pääkirjastolla

Kaappo Lähdesmäki: Viisi silmätöntä

Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee hämäläistä muotoilua ja taidekäsityötä Lahden kaupungin pääkirjastolla. 3.5.2013 avautuvassa näyttelyssä on esillä kotimaista taidelasia riihimäkeläiseltä Osuuskunta Lasismilta.

Lasismi on nuorten lasimuotoilijoiden ja lasinpuhaltajien perustama taidelasi-osuuskunta, jossa vaikuttavat lasimuotoilijat Maria Jutila ja Helmi Remes sekä lasinpuhaltajat Toni Kokkila, Joonas Laakso, Kaappo Lähdesmäki, Maarit Lähdesmäki, Kimmo Reinikka ja Erno Takala.

Lasismi haluaa olla osaltaan viemässä suomalaista lasimuotoilua eteenpäin ylläpitämällä kunnianhimoista lasinpuhalluksen kulttuuria ja kunnioittamalla käsiteollisen lasinvalmistuksen perinteitä. Lasismi valmistaa sekä omaa taidelasimallistoa ja piensarjatuotteita että tilauslasitöitä muotoilijoille, taiteilijoille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Lasismi on osuuskuntana aktiivisesti mukana myös lasialan näyttelyissä koti- ja ulkomailla. Lasinpuhalluksen ja -muotoilun lisäksi osuuskunta tarjoaa työpajoja ja elämysiltoja.
 
Lasismin lasihytti sekä myymälä-galleria sijaitsevat Riihimäen vanhalla lasitehtaalla. Osuuskunta toimii kunniakkaan 45-vuotisen lasinpuhaltajauransa päättäneen Jaakko Liikasen entisissä studiotiloissa. Lasismi jatkaa toiminnallaan jo vuonna 1910 perustetun Riihimäen Lasin kulttuuriperimää.
 
Lasismin lasiesineistöä on kirjastolla esillä kahdessa eri kattauksessa 30.6.2013 asti. Tuotteiden lisäksi nähtävillä on lasimuotoilua ja lasinpuhallusta esitteleviä videoita sekä lasin työstämiseen liittyviä työkaluja.
 
Hitaasti Hämeestä -näyttelysarja esittelee kanta- ja päijäthämäläisiä muotoilun ja taidekäsityön tekijöitä ja tuotteita Lahden pääkirjastolla. Näyttelysarjan nimen mukaisesti esillepanoissa korostuvat lähituotannon ja kestävyyden teemat, perinteiset työstötavat sekä luonnonmateriaalit ja niiden raikas soveltaminen nykyaikaan.Hitaasti Hämeestä -näytteilleasettajat valitsee Taiteen edistämiskeskuksen Hämeen alueella toimiva muotoilun läänintaiteilija ja näyttelyt kootaan yhteistyössä näytteilleasettajien ja kirjaston kanssa. 
 
Lahden pääkirjasto, Kirkkokatu 31, Lahti
Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina toukokuussa ma-pe klo 10-20 ja la klo 10-16 ja kesäkuussa ma-pe klo 10-19.